kapcsolat
fejléc
A zuhanyzó készítésének lényeges részét képezi a zuhanytálca.
Akadálymentes, vagy belépővel épített zuhanykabin tálca!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Épített zuhanyzó tálca

Ezen az oldalon a zuhanyzó tálca lesz fókuszba állítva!

A készen vásárolt zuhanytálca:

A vásárolt zuhanytálcákra is igaz, hogy a beépítési magasság mindig a csatlakozó lefolyó magassághoz igazodik.
Ezért vannak olyan helyzetek, amikor a vásárolt zuhanytálca is magasításra van beépítve.

A panel fürdőszoba tipikusan ide tartozik. Erre számítania kell azoknak, akik panellakásuk fürdőszobájában meglévő kádat zuhanyzóra cserélik. De vannak, akik kimondottan a látvány miatt emeltetik meg a zuhanytálca beépítési magasságát:

emelt zuhanyzó tálca

A vásárolt tálca beépítése alapvetően két féleképpen történik.
Egyik esetben a burkolat teljes elkészülte után kerül a helyére a zuhanytálca, másik esetben pedig a zuhanytálca van először a helyére rakva majd a burkolat készül el.
Azt, hogy melyik beépítési módszert jobb választani, több tényező is befolyásolja.
A zuhanytálcára helyezett kabin váza határozza meg alapvetően azt, hogy melyik beépítési módot érdemes választani.
Sok zuhany kabin szerkezete úgy van gyárilag készítve, hogy a tálca szélére igazodik. Ez esetben csak a fürdőszoba burkolat elkészítése után szabad beszerelni a tálcát, mivel a másik beépítési módnál a burkolat alá van a tálca építve, így a burkoló lapok 1-1 centimétert elfednek a tálca falakkal határolt szélekből. Viszont ha így építenénk be a példánkban szereplő zuhanytálcát, akkor a kabin lelógna a tálcáról!

Az utólag berakott zuhany tálcáknál viszont rendszerint előfordul, hogy a helyére tolás után óriási hézagok tátongnak a tálca és a fürdőszoba falak közt. Az ilyen hézagokat sokszor már nem lehet esztétikusan tömíteni, vízzáróvá tenni.
A hézagok kialakulását két tényező befolyásolja.
Az egyik hogy a fürdőszoba falak nem derékszögben vannak. A másik okot pedig magán a zuhanytálcán találhatjuk. Sok zuhanytálca úgy van gyárilag készítve, hogy a fürdőszoba falakkal határolt oldaluk nem függőlegesen vannak kialakítva, így a fal mellé tolva a tálca alja eltartja a faltól a tálca tetejét.
Vásárolt tálca esetén tehát meg kell győződni a fürdőszoba fal derékszög meglétéről, és a tálca falak függőlegességéről. Ezután már el lehet dönteni a helyes beépítés módját.

Amennyiben a zuhanykabin megengedi, akkor a legjobb a zuhanytálcát a burkolat elkészítése előtt a helyére tenni.
Ilyen módon a fürdőszoba zuhanyzó burkolatáról érkező használt víz a tálca peremére érkezik és nem mögé! Ezzel a móddal beépített zuhanytálcánál határozottan jobb vízzárást lehet kialakítani.

A vásárolt zuhanytálcák beépítésénél még két problémára hívom fel a figyelmet.
A zuhanytálca alján lévő erősítés csak ritkán felel meg a kritériumoknak. Egy zuhanytálcát úgy kell beépíteni, hogy egy túlsúlyos ember is használni tudja. Ezért a legtöbb vásárolt zuhanytálca alátámasztást is igényel!

A beépítéskor lehetőleg törekedni kell a lefolyók összekötésénél a gégecsövek mellőzésére. A flexibilis összeköttetést biztosító gégecsövek fala igen vékony anyagból készül és a keresztmetszete is jócskán leszűkül. Így használatával fel kell készülni az idő előtti tisztításra, dugulás elhárításra. Amikor is rendszerint a vékony falak megadják magukat és kilyukadva óriási problémákat okoznak.


Épített zuhanytálca

Rögtön az első kérdés, ami felmerül, hogy a zuhany tálcát belépővel vagy belépő nélkül készítsük?
Mi befolyásolja a leendő épített zuhanytálca magasságát?

A zuhany tálca építési módszereinek bemutatása előtt az előbbi kérdésekre választ adva néhány téves elképzelést és rosszul berögzült beépítési kivitelezési szokásról tennék említést.

Sok fürdőszoba tulajdonos elképzelései közt szerepel az akadály mentesen elkészített zuhanytálca elkészíttetése.
Akadálymentes zuhanytálca akkor készül, ha a zuhanytálca burkolata a fürdőszoba aljzat burkoló lapjaival egy síkban helyezkedik el és nem választja el egy magasítás, egy belépő.
Az akadálymentesen kialakított zuhanyzó látványa messze felülmúlja a belépővel készített zuhanyzót.
Ám kivitelezhetőségéhez több kritérium is szükséges.
Az, hogy a zuhanytálca burkoló lapjai egy síkban vannak a környező fürdőszoba burkolattal, még nem jelenti azt hogy a tálcán belüli lapok lejtések nélkül készüljenek.
A zuhanyzáskor keletkező használt víz csak akkor tud maradéktalanul a legrövidebb időn belül eltávozni, ha a burkoló lapok lejtéssel beterelik azt a lefolyóba.
Szükség van zuhany tálcán belül a burkoló lapok lejtésére!

Ebből adódik a legtöbb probléma, ami akár meg is hiúsíthatja az akadálymentes kivitelezést.
Sok ügyfél úgy látta fürdőszoba szalonokban, vagy képeken hogy ott nincs lejtés készítve. Ezért gondolják úgy, hogy akkor a lejtésre nincs is szükség.
Felhívom a figyelmét azoknak akik így vélik, hogy gondolják át vízelvezetés aspektusából is a kialakult elképzelésüket. Amennyiben használható zuhanyzót szeretnének a látványosság mellett akkor, szánjanak időt a végig gondolásra!

Egy jól megépített zuhanytálca aljának lejtése meg kell hogy haladja 2%-ot is. Az automatikus és maradéktalan víz elszállításához szükség van erre a lejtésre!

zuhanyzó tálca építés
Ezen a fürdőszoba képen jól látható a zuhanytálca lejtéseakadálymentesz zuhanyzó tálca

A lefolyó magasság beállításakor maximálisan figyelemmel kell lenni a lejtésekre is.
A gyakorlatban egy új építésnél, annak ellenére hogy szermélyesen is elmondom ezeket, mégis olyan magasra építik a lefolyót, hogy már nem tudom akadálymentes kivitelezéssel megépíteni a zuhanytálcát.
Elmondhatom az okokat is:

Rendszerint úgy zajlik az ilyen zuhanyzó kialakítása, hogy több szakmának kell keze munkájával hozzájárulni az elkészüléshez. A vizes szakember beállítja a lefolyó magasságot, a beállításnál semmilyen információt nem vesz figyelembe, csak megy a berögzült szokásai után, nem gondolkodik, mert ellenkező esetben biztos nem tenné amit tesz. A kelleténél magasabbra helyezi a lefolyót.
Ezek után jön a "jól ápolt" kőműves szakember és a zuhany tálcájának betonját azonos síkra készíti a fürdőszobáéval. Az eredmény ezúttal is csak az lesz, hogy nem lehet akadálymentesen elkészíteni a zuhanytálcát.

Kompromisszumok elkerülése céljából tovább képezhetnék magukat az illetékes szakemberek!
Erre rendkívül nagy szükség lenne, mivel a szakmák munkája egymásra épülnek, így a legelső kéznek is tudnia kellene arról, mit és hogyan fog csinálni az utolsó kéz!

A berögzült szokásokról és téveszmékről, ennyi feltétlenül kikívánkozott belőlem.


Akadálymentesen épített zuhanytálca:

Az építési feltételekkel tisztában kell lenni. Az előbbiekben tárgyalt építési hiba lehetőségek ismeretében elkerülhetjük a kompromisszumokat és egy gyönyörű, jól használható zuhanyzó lesz a végeredmény.

Az akadálymentes zuhanytálca elkészítéséhez elsődlegesen a zuhanylefolyó helyes magasság beállítására van szükség.
Ezen kívül körültekintő figyelmet kell szentelni a lefolyó zuhanytálcán belüli elhelyezkedésére is. Alapvető szabály, hogy olyan helyre kell tervezni a lefolyó helyét, ahol a zuhanyzó használata közben nem lép rá az ember. Ez azért fontos, mert a zuhanyzó lefolyón ácsorogni néha kellemetlen tud lenni. (hidegebb a környezeténél, felülete egyenetlen)
Ezek átgondolása után azt is figyelem be kell venni, hogy a zuhany kabin esetleges üveg fala, ajtaja hova esik.
A vonal összefolyók leggyakrabban a zuhanyzó bejárat vonalába, vagy épp a bejárattal szemközti fal tövéhez kerülnek. A lejtések kialakíthatóságánál sem mindegy hova kerül a lefolyó. Mivel a lefolyó irányába kell a lejtést adni, ezért ha a fal tövében van, akkor a fürdőszobához képest a lefolyónak a magassága minimális 2%-os lejtéssel számolva lejjebb kell lennie, mint a környezetnek. Ha a zuhanytálca bejáratához helyezzük a lefolyót, akkor a zuhany tálca belső szakaszát kell megemelni a lefolyó felső része síkban lehet a fürdőszoba környezet burkolatával.
Más a helyzet, ha egy pontba gyűjtő lefolyót választottunk. Ilyen esetben a lejtés csak úgy valósulhat meg, ha az a zuhany tálca minden szegletéből megtörténik. Minden irányból egy pont felé kell terelni a használt vizet.

A helyzetét oda érdemes tenni, ahol a burkoló lapok legkevesebb vágásával megoldhatók a lejtések.
Ha jól bele gondolunk, akkor belátjuk, hogy a zuhanyzó bejárati része biztos nem jöhet számításba.
Akár vonal, vagy pont vízgyűjtő lefolyónk van, mindkét esetben feltétlenül a burkolat kioszthatóságra is oda kell figyelni amikor meghatározzuk a lefolyó zuhanytálcán belüli elhelyezkedését.

Kreatív módon is elkészíthető a burkolat!

walk in zuhanyzó
zuhanyzó tálca elejére épített lefolyó
zuhanyzó tálca terméskő burkolattal
íves zuhanyzó tálca

Belépővel készített zuhanytálca:

Lakás felújítás, átalakítás alkalmával általában a körülmények diktálják a zuhanyzó lefolyójának elhelyezési lehetőségeit. Vagyis amikor a lefolyó süllyesztése nem megoldható a zuhany tálcát magasabban kell a fürdőszoba környezetéhez képest megépíteni. A magasítás miatt egy belépőt is el kell készíteni.
A tálca megépítéséhez remekül lehet használni az építő lemezeket.
Ennek legegyszerűbb változatát mutatom be képek segítségével.

zuhanyzó tálca lefolyó elhelyezés

Lefolyó helyzetét a már tárgyaltak figyelembevételével, meghatározzuk. Jelen esetben a zuhany csaptelephez közel eső falhoz került. A leendő tálca szélesség középpontjába. (és persze már végig gondolva a burkolhatóságot is)
A lefolyót a lehető legkisebb keresztmetszet szűkítéssel össze kötjük a lakás csatorna hálózatával. A rákötésnél ügyelni kell a tömítettségre! Vízbeöntéssel próbát is kell végezni. Ha mindent rendben találunk, jön a következő fázis.

zuhanyzó tálca építő lemezzel kialakítva

Bármilyen márkájú, járófelület kialakítására is alkalmas építőlemez segítségével körbe építjük a zuhanyzó lefolyót. A burkolat kiosztás miatt célszerű két rétegből kialakítani a kívánt magasságot. Az építőlemez második rétegét a burkolat kiosztásnak megfelelően kivagdossuk. Úgy teszünk vele, mintha burkoló lapok lennének. A burkolatnak megfelelően vágott építőlemezekből kialakítjuk a zuhany tálca végleges lejtését is.
A ragasztást flexibilis ragasztóval végezzük!

zuhanyzó tálca megerősítése
zuhanyzó tálca felszínének kialakítása

Ahogy elkészült a perem magasítás is, az egész zuhanytálcát megerősítjük ragasztóba ágyazott háló segítségével. Ez a háló a magasítást is teljes biztonsággal rögzíti, az építő lemez felületét a kiglettelt ragasztóval együtt előkészíti a vízszigeteléshez.

zuhanyzó vízszigetelés készítés

A zuhanytálca és oldalfalak hajlatait hajlaterősítő szalag segítségével megerősítjük. Ez a szalag biztosítja az esetleges mozgások ellenére is a vízzárást. Majd a teljes tálcát és oldalfalat két rétegben bevonjuk vízszigetelővel. Az oldalfalakon elegendő ha "kenhető fólia"-t alkalmazunk, de a zuhany tálcához amennyiben nagyobb vízterhelésre, azaz sűrű zuhanyzó használatra számítunk, akkor a kétkomponensű vízszigetelőt kell alkalmazni.

épített zuhanyzó tálca

A kétrétegű kent vízszigetelés megszáradása után elkezdődhet a zuhanyzó burkolás.
A burkoló lapok kifugázása után a zuhanyzó oldalfal, és a tálcában található összes falcsatlakozásnál (negatív él) burkoló lapok fuga színével egyező színben kapható szilikon tömítő anyaggal záró fugát készítünk. Ekkor már csak a zuhanykabin üvegfal és/vagy ajtó felszerelése marad hátra és kész is a zuhanyzó.