kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba látványossága az épített zuhanyzó.
Tudjon meg többet, merítsen ötleteket látványos zuhanyzó építésből!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Épített zuhanyzó készítés

Tartalom, amiről a bevezető zuhanyzó képek után olvashat:

Épített zuhanyzó lefolyók
Épített zuhanyzó tálca készítése
Épített zuhanyzó víz szigetelése
Épített zuhanykabin üvegtégla falakkal
Épített zuhanyzó ajtók nélkül, üveg ajtók, üveg falak
Épített zuhanyzó térbeli elhelyezkedése
Épített zuhanyzó költségek

Népszerűségét az épített zuhanyzó több összetevőnek is köszönheti.
Pompás megjelenése, egyedi méretezhetősége, tartóssága a megéri kategóriába emeli.
Ezen az oldalon összeszedve megtalálja a zuhanyzó építés minden fontos részletét.


épített zuhanyzó
zuhanyzó burkolás
Zuhanyzó tálcára szerelt zuhanykabin üvegkeretezéssel
zuhanyzó kabin

Épített zuhanyzó lefolyók:

Sokszor kell kád helyére zuhanyzót építeni. Ilyenkor a bontás után derül ki milyen mélyen alakítható ki az épített zuhanyzó vízelfolyása. Mivel a leendő lefolyó magassága befolyással van az épített tálca magasságra is ezért az ilyen fürdőszoba átalakításakor a kompromisszumokat is bele kell kalkulálni. De még új fürdőszoba építésénél is rengeteg probléma akad a lefolyó magasságának kialakítása körül.

Az alkalmazandó zuhanyzó lefolyó típusát több tényező is befolyásolja:
zuhanytálca vagy fürdőszoba aljzat vastagság
lefolyó csatlakozási magasság
rá szánt pénzkeret

A zuhanylefolyó méretezését már a rétegrend megtervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy akadálymentes kivitelben készíthessük el a zuhanytálcát:

(Akadálymentes zuhanytálca kivitel, ha a tálca síkja egybe esik a fürdőszoba burkolat síkjával)

Az épített zuhanyzóban keletkező víz elvezetése a burkoló lapok, összefolyó irányába való lejtetésével oldható meg, ezért a lefolyó díszrács felső síkjának lejjebb kell lennie, mint a fürdőszoba többi aljzat burkolat felszíne. Amennyiben csak magasabbra építhető be a lefolyó, akkor az épített zuhanytálcát már csak síkból kiálló módon építhetjük meg.


Épített zuhanyzó tálca készítése:

Épített zuhanyzó tálcája lehet előre gyártott, azaz megvásárolt is. Számtalan méretű, formájú, vastagságú van forgalomban.

Sok fürdőszoba tulajdonosnak az tetszik inkább, hogy a zuhanyzó tálcát is burkoló lapok díszítsék, ekkor kerül terítékre az épített zuhanytálca.
Alapvetően két féle épített zuhanytálcát készítünk:

1. akadálymentes kivitelű:
2a:/ pár cm-es belépővel
2b:/ magsított belépővel

(Akadálymentes zuhanytálca kivitel, ha a tálca síkja egybe esik a fürdőszoba burkolat síkjával, nics belépő!)

Az épített zuhanytálca magasságát az előző fejezetben tárgyalt lefolyó körülmények is meghatározhatják, így az építhető tálca milyenségét gyorsan le lehet szűkíteni egy adott típusra.

Épített zuhanyzó tálca kivitelezése szempontjából az íves megoldások nehezebben elkészíthetőek, mert már a kezdetekkor szükség van az íves tálca elkészülte utáni ajtót tartó szerkezet kézzel foghatóságára. Nem elegendő a műszaki rajz amit előzetesen kaphatunk róla. Az ívkövetés szempontjából legjobb, ha nem szerkesztéssel hanem a kész kabinelemekről vett sablon segítségével szerkesztjük meg a tálca széleinek ívét.

Épített tálca készítésről többet zuhanyzó tálca oldalon olvashat!


Épített zuhanyzó víz szigetelése:

Fürdőszoba legveszélyeztetettebb helye épp a zuhanyzó, már ami a beázásokat illeti. Bosszantó károkat tud okozni egy-egy beázás. Az épített zuhanyzó burkolatának fugáin keresztül átszivárog a víz, ugyanakkor a legkisebb repedés mentén is mindenféle védelem nélkül, káros mennyiségű víz juthat a zuhanyzót határoló falakba, födémbe.
Az épített zuhanyzó burkolatán keresztül átszivárgó víz ellen tökéletes védelmet nyújt, ha teljes felületen vízszigetelő réteget kenünk fel, még burkolás előtt. Folyékony vízszigetelő, vagy két komponensű vízszigetelő két rétegű felkenése és a hajlatok rugalmas vízzárása egyszer és mindenkorra távol tartja a vizet a falaktól.
További információt zuhanyzó vízszigetelés oldalon találhat!

épített zuhanyzó vízszigetelési munkái

Besétálós épített zuhanyzó (walk-in, ajtó nélküli)

Építhető olyan zuhanyzó, amelyik teljesen nyitott vagy csak részben nyitott. Ezek az épített zuhanyzó ajtó nélküli változatok. Bár igaz rengeteg pénzt megspórolhatunk üvegajtó nélküli változattal, azért némi víz a zuhany kabinból a fürdőszobába kijuthat. Azonban egy kis kreativitással a térrendezés látványos megoldásában gyönyörködhetünk az ilyen választással.

Wal in fürdőszoba zuhanyzó:

zuhanyzó üvegfallal zuhanykabin ajtó nélkül
zuhanyzó üvegfal nélkül

Épített zuhanyzó üveg ajtóval, üveg falakkal:

Az üveg megjelenésnek zuhanyzó falaként, vagy ajtajaként, számos előnnyel kecsegtet. Az üveg átlátszósága végett a térérzetet kedvezően befolyásolja. Főként kisebb alapterületű fürdőszobában lehet ez előnyös. Úgyszintén az átláthatóság végett a fényt is tökéletesen átereszti, így alkalmazása a fürdőszoba világosságára nézve is kedvező.
Hátrányaként az árát róhatjuk fel, na meg az állandó takarítás igényét, bár ez utóbbira már van megoldás. Nano bevonatot is lehet rá tenni, ami megnehezíti a vízkőlerakódást illetve megkönnyebbíti a takarítást!


Épített zuhanyzó térbeli elhelyezése:

Legoptimálisabb hely kialakítani egy épített zuhanykabint, a fürdőszoba valamelyik sarka. Azonban, ha az anyagiak és a fürdőszoba többi berendezése is megengedi akkor kreatív megoldások is szóba jöhetnek:
Olvasson többet a különféle zuhanyzó elhelyezési módokról!


Épített zuhanyzó költségek:

Épített zuhanyzó költségénél számításba kell venni azt a tényt, hogy egy jól megépített zuhanyzó évtizedekig szolgálja használóját, míg a vásárolható zuhanykabinok (legfőképp az íves ajtajú), alig pár évet bírnak csak ki! Idővel nehezen záródnak és cserére szorulnak. Ezen kívül, amellett hogy tartósabbak az épített zuhanyzók, a variálhatóságukkal a kinézetükkel bárkit le tudnak nyűgözni.
Zuhanyzó építés összetett feladat, így a költségek is variálódnak.