kapcsolat
fejléc
Útólagos vízszigetelés készítése, különféle vízszigetelő megoldások anyagok!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Terasz vízszigetelés készítése utólag

Amikor terasz vízszigetelésről beszélünk elsősorban a megelőzésben kell látni a megoldást!
Teraszbeton beázás! Hogyan, miért?

Hiszen a terasz betont két rétegben kell mindenesetben elkészíteni, úgy hogy köztük vízszigetelő réteg megakadályozza a víz beszivárgását a védett felületek felé?

Még ha a terasz alatt nincs is helység, akkor is két különálló rétegben célszerű készíteni a terasz betont, mert a köztük lévő vízszigetelés az alulról érkező talajvíz, talajpára ellen is védelmet nyújt!

Van vízszigetelés, mégis beázik a terasz?

Ez azért van, mert gondatlanul lett elkészítve a vízszigetelés, vagy a betonozáskor megsérült a jól elkészített vízszigetelés!
Nagyon komolyan kell venni a bitumenes szigetelőlemez lerakásának kialakítását és fokozott figyelmet kell szentelni a későbbi munkálatokra, ami az elkészített vízszigetelésen zajlik. Elég egy hibás bitumenes lemez összeillesztés, vagy elég egy apró kavics, ami a későbbi munkáknál belenyomódik a kész vízszigetelő rétegbe. A víz megtalálja a legapróbb hibát is!

Tehát: Készüljön bitumenes vízszigetelő réteg (megfelelő módon és gondos követő munkálatokkal), mert ez a legtökéletesebb módszer a világon, ami távol tartja a nedvességet!

Utólag készített terasz vízszigetelés

Amennyiben nincs bitumenes szigetelő réteg a terasz betonjában, vagy sérülés miatt átenged, akkor utólag kell készíteni olyan vízszigetelő réteget, ami ellenáll a felülről érkező csapadéknak.

A piacon temérdek gyártó egy vagy két komponensű vízszigetelő terméke közül válogathatunk.
(érdemes megemlíteni, hogy teraszra ne alkalmazzon közismert nevén elterjedt folyékony fóliát!)

Utólagos vízszigetelő munkálatok:

Vízszigetelő munkák megkezdése előtt ellenőrizni kell:

terasz lejtés (min.1,5%) meglétét
felület szilárdságát
felületi repedéseket
felület egyenetlenségeket
portalanítást kell végezni

A vízszigetelő réteg alá kell elkészíteni, ha kell az utólagos lejtést adó réteget, mert az utólagos vízszigetelő réteg nem bírja stabilan megtartani a később készített lejtést adó réteget. Megfelelő terasz lejtés nélkül, az utólagosan vízszigetelővel lezárt felületen nagyon gyorsan pangó vizek gyűlhetnek össze, ami rövid időn belül terasz burkolat felfagyásához vezet.

Ellenőrizni kell a terasz beton felület szilárdságát, ha szükséges megerősíteni, mivel a felülethez való tapadás mértéke befolyásolja a terasz burkolat tartósságát!

A felületen meglévő betonrepedéseket megvizsgálva a rászoruló repedéseket javítani kell két komponensű műgyantával.

Az egyenetlenségeket is az utólagos vízszigetelő munkálatok előtt kell kiigazítani, mivel a vízzáró réteg csak korlátolt vastagságot képes tartósan magához rögzíteni.
Vízszigetelő munkálatoknál feltétlenül be kell tartani a gyártó előírásait.

Kenhető vízszigetelés:

(Mapelastic, Sikalastic) anyagszükséglet 3,4kg/m2/2mm (minimum)
A terasz beton előkészítése után közvetlenül a vízszigetelés megkezdésekor, elő nedvesítésről kell gondoskodni! (csak matt nedvesítés)
A terasz vízvető profilt lerakva, fokozott figyelemmel készítjük el a hajlatok, áttörések vízmentes lezárását, amihez használhatunk hajlaterősítő szalagot.
A vízszigetelő két komponensét összekeverve glettvassal, hengerezve, szórással eldolgozzuk a terasz beton felszínén. Mindezt két rétegben hordjuk fel, ügyelve az egyenletes elterítésre. Tovább fokozhatjuk a vízszigetelő anyag rugalmasságát, repedés áthidaló képességét, ha a két réteg közé ágyazunk lúgálló szövethálót.

utólagos terasz vízszigetelés
vízszigetelő eljárás
hajlaterősítés vízzárás

Vízszigetelő lemez:

A két oldalt szövetfátyollal borított fólia alkalmazása több célt is egyszerre elégít ki.
Ez a fólia teljesen vízzáró és ha a leterített fólia illesztéseket is vízzáróvá tesszük, akkor teljes felületi vízzárást biztosít, amellett hogy egyben rétegelválasztóként is funkcionál úgy, hogy a hőmérséklet változásokból adódó feszültségeket elvezeti.
Az üvegfátyol réteg biztosítja a tapadást cement alapú ragasztóhoz. Szigetelő lemez ragasztásakor fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő tapadás létrejöttére. Lerakás menete közben többször is vissza kell emelni a lemezt, meggyőződni hogy alatta mindkét oldalon egyenletesen maradt-e ragasztó. Ez nagyon fontos lépés munkamenet közben! Szigetelő lemez ragasztása után azonnal elkezdhető a burkoló munka.

Drain rendszerű vizszigetelő lemez:

(Schlüter / Guthjahr / Durabase)
Az alaplemez 3mm vastagságú dombor nyomott polietilén egy oldalt kasírozott üvegszövetfátyol rétreggel.
A rétegelválasztó alaplemez összeillesztéseinek vízmentes lezárásával teljesen vízzáró réteg készíthető. A dombornyomott polietilén hordozó anyag a betonfelületen keletkező repedések, vízszintes elmozdulásokból eredő feszültségeket is elvezeti!
Tovább fejlesztett változata a drain lemez vízelvezető, kiszellőztető és rétegelválasztó, feszültségmentesítő tulajdonságát is kiaknázza. A dombor nyomott polietilén lemez összegyűjti és a lejtésnek köszönhetően el is vezeti a burkoló lapok alá kerülő vizet, ezzel együtt kiszellőztetési funkciót is ellát, amely segít a burkolatot rögzítő ragasztó nedvességtartalmának gyors csökkentésében. Továbbá a elválasztja a burkoló lapokat a fogadó felülettől, így a különféle vízszintesen ható hőtágulásokból, elmozdulásokból adódó feszültséget is elvezeti.