kapcsolat
fejléc
Terasz burkolás, terasz burkoló tanácsok, terasz burkoló képek, terasz szigetelése Budapest és környékén!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Terasz burkolás

Tartalom, amiről a képek után olvashat:

1. Terasz burkolás alapok: burkoló munka előtt (- megfelelő lejtés biztosítása, - alulról érkező talajvíz elleni védelem, - repedések és diletáció, - felület kiegyenlítés, - felülről érkező csapadék elleni védelem )
2. Megfelelő burkoló technika

Terasz burkolás alapok:

Burkoló munka előtt:

Megfelelő lejtés biztosítása:

A terasz építése nem a burkoló munkával kezdődik. A kőműves feladata a terasz beton megfelelő lejtésének kialakítása!
"Kőművesek" szokták mondani: .... majd a burkoló ragasztóval kialakítja a lejtést.
Ezt a kijelentést ne fogadja el!
Minimum egy méteren 1cm (1,5%) lejtést kell biztosítani a teljes terasz felületén és persze nem a ház felé.
Ezzel a lejtéssel biztosítani lehet a terasz burkolás burkoló lapjainak tetejére érkező csapadék elvezetését.

Alulról érkező talajvíz elleni védelem:

Nem követelmény azonban a burkolás technikai kivitelezését befolyásolhatja, ha nincs a terasz betonozása szigetelve alulról. Ugyanis a burkoló munka kezdetekor használt mélyalapozók tartós nedvesség hatására "viszza olvadhatnak", fellazítva a burkoló lap és a beton közti ragasztó kötését.
Márkásabb cégek mélyalapozó termékeik eladásakor, már külön kérésre felhívják erre a figyelmet, mert rengeteg vesztett peres ügyük volt a nem megfelelő tájékoztatásból. Sok burkoló még csak nem is sejti hogy hibázhat, ha használ ilyen beton felületre máskor is alkalmazott mélyalapozót. A vásárolt terméken csak az van feltüntetve: .. szakember számára ... , azonban a vissza olvadás veszélyére a termékeken nem hívják fel a figyelmet. A termék leírásban van csak szó róla és ez persze nem publikus.

Repedések és dilatáció:

A terasz beton repedései elkerülhetők, ha a kőműves megfelelő méretű vashálót ágyaz a betonba és jó minőségű, megfelelő arányban egyenletesen kevert alapanyagokkal dolgozik. Legtöbbször ezek hiánya okozza a repedéseket, amik a látszat ellenére nem okozhatnak a leendő terasz burkoló lapoknak károsodást, feltéve hogy ezek a repedések nem a beton mozgásából származnak. Mert ez esetben dilatálásról beszélhetünk. Nagyobb méretű teraszoknál a legjobb, ha már betonozáskor elhelyezünk "dilatálási réseket". Ezzel külön táblákat alkotva a betonból, megakadályozva a nem kívánt helyen történő burkoló lap repedéseket, elválásokat.
A repedések nem csak a rossz anyagok használatával, nem megfelelő és egyenletes keverésével vagy a dilatálási hézagok nélküli betonozással, hanem a terasz alapzatának hibáiból is keletkezhetnek. Gondolok itt a megfelelően méretezett és kivitelezett alapok hiányára épp úgy, mint a feltöltésre használt anyagok zömítésének hiányára.

(Nem elég lábbal letaposni!)
Ha már kész a beton a kritikusnak ítélt repedéseket műgyantás anyaggal fel lehet tölteni, meg lehet ragasztani.

beton repedés javítás

De ha a beton repedés dilatáció hiányára vezethető vissza, akkor nem elegendő a beton összerragasztása!
Máshol fog megrepedni. Amúgy is, a beton repedések keletkezhetnek burkoló munka után is, amire persze előre nem lehet számítani, ezért olyan megoldás kellett, amely megoldja a problémákat.
Burkolat elválasztása a tökéletes megoldás!

A rétegelválasztó lemez (rendszer) közbeiktatásával előre is elkerülhető a beton repedés okozta következmény

Felület kiegyenlítés:

A betonozást pontosan elkészített vezetősávokkal és lehúzó léccel kell elkészíteni. Ha ezt a kőműves betartaná nem kellene a burkoló szakembernek kiegyenlítést végeznie. Azonban a kőműves urak még nem végeztek burkoló munkát saját munkájuk után, így nem meglepő, ha ezt hallani tőlük:

.... a burkoló nagyobb fogú lehúzóval megoldja az egyenetlenségeket! ..

Az igaz, hogy minél nagyobb fogazatú lehúzóval terítjük el a burkoló lap ragasztóját a betonon, annál több mozgástér marad a burkoló lapok egyenes síkba való mozgatásához, azonban két dologra felhívnám a figyelmet. A burkoló lap ragasztók legtöbb esetben vékony ágyazatú ragasztásra alkalmasak (max:5mm), így tehát milliméterről beszélhetünk a síkbeli mozgatásokkor. Azokat a két méter hosszan vizsgált sok esetben cm mély gödröket, amit a kőműves síkbeli hibaként elkövet, a lapok ki-ki emelgetésével, vagy épp lenyomkodásával nem lehet precíz burkoló munkával áthidalni.
Amelyik burkoló így burkol, az csak szemre dolgozik, és még büszke is rá. Ez a minőségi munka rovására megy!

1-1,5%-os beton lejtés mellett nagyon könnyen kialakul e technika használójánál a visszalejtés a gödrök kialakulása. Szerintem senki nem szereti nézegetni eső után azokat a tavacskákat, amit a terasz burkoló lapjának egyenetlenül ragasztása okoz.
Egy precízen kivitelezett burkolás alap követelménye a síkok, a burkoló lapok alatti felületek kiegyenlítése.
Legjobb és legegyszerűbb egy legalább két méter hosszú lehúzó léccel, két irányban, ragasztóval elvégezni a kiegyenlítést.

Felülről érkező csapadék elleni védelem:

Amennyiben a terasz burkolás alatt lakóhelység, garázs vagy bármi más van, ahol számít, hogy ne keletkezzen beázás, ott különös figyelmet kell fordítani a csapadékvíz elleni szigetelésre.
Két rétegű betonozással és köztük (nem neylon fólia) kátrányos szigetelő lemez egybefüggő (lapok illesztéseinek, átlapolásainak hibátlan egymásra hegesztésével) kialakítással ez könnyen megoldható. Semmilyen formában nem sérülhet ez a szigetelés, mert a legkisebb hibás szigetelést is megtalálja a víz!
A burkoló lapok ragasztása előtt kenhető víz elleni szigetelést is alkalmazni kell. Sok féle vízszigetelő anyag van forgalomban, ám nem mindegyik alkalmas kültéri vízszigetelésre. Az anyag árán spórolni nem érdemes, mert egy rosszul vízszigetelt terasz burkoló lapjairól könnyen átázhat a födém! Egyszer kell jól megcsinálni, figyelembe véve a gyártó technológiai utasításait.
Uszodákba is használható 2 komponensű vízszigetelővel teljessé tehető a terasz víz elleni védelme:

Terasz vízszigetelése 2 komponensü anyaggal

A hajlatokba, sarkokba rugalmas szalagot kell beágyazni:

bandázs a sarkok védelmére
sarkok megerősítése

További védelmet nyújt és a terasz burkolás tartósságát is befolyásolja a fugákon átszivárgó, terasz burkoló lapok alatti pangó vizek elvezetése. Erre a célra számtalan gyártó, teljes renszert kinál, amit a terasz burkoló lap alá ragasztó ágyazatba kell fektetni.


Megfelelő burkolás technika:

Külsőtérben mindig flexibilis ragasztót használjunk! (pl.: S1-es jelölésüt)
De még a legjobb flexibilis burkoló lap ragasztó sem áll ellen a napsütésnek, a szélnek.
A betonra felkent burkoló lap ragasztó például a napsütés hatására szó szerint pillanatok alatt elveszíti tapadási, ragasztási képességét. Ugyan ez a hatása a szélnek is.
A burkoló lap ragasztó "nyílt ideje" drámaian lecsökken, és hiába ütögeti a burkoló gumikalapáccsal, a kellő ragasztó erő nem fog létre jönni!
Nincs az a burkoló mester aki megtudja ítélni, meddig tapad kellően a burkoló lap ragasztó.
Ha megfigyelnek egy burkoló mestert munka közben láthatják, hogy nem egy burkoló lap alatt keni meg a betont ragasztóval, hanem sokkal több lap alatt és csak ezek után helyezi rá a burkoló lapot. Mire a végére ér a műveletnek a ragasztó elveszti a gyártó által garantált tapadási erejét, minek eredménye a kopogó burkoló lapok megjelenése, majd a szétfagyás. Persze.. neki is haladnia kell, hisz pénzért dolgozik. De holt biztos nem lehet benne hogy a tapadás kellőképpen létre jött!
Azzal védekezhet, hogy ..a tapasztalat..

Ám Ön ne elégedjen meg ezzel!
Mivel senki nem láthat a lap alá, egy olyan burkolás technika alkalmazására van szükség amely használatával "szélsőséges időjárási körülmények" közt is holt biztos lehet a kivitelező és az ügyfél is egyaránt, hogy a burkoló lapok megfelelően vannak leragasztva a betonra.

Ez a burkoló technika a kontakt ragasztás módszere, a kétoldali kenés: Mind a burkoló lapot és a burkolandó felületet a betont is bekenjük ragasztóval.

ragasztó kenése aljzattra
burkoló lapot is ragasztóval kenjük be

Az így megkent burkoló lap mindig "friss" ragasztós oldallal találkozik a betonra kent esetlegesen már "öreg" ragasztóval. Egy enyhe mozgatás és a kötés 100%-osan biztosítható.
Nincs gumikalapálás és nincs aggodalom!
Ja... hogy ez a ragasztási technika több munkaidőt vesz igénybe!
Én nem kockáztatok, így ragasztom a burkoló lapokat, és persze nem kell visszajárni ügyfélhez javítani!