kapcsolat
fejléc
Burkolat elválasztása az aljzattól!

A burkolat repedéseket meg lehet előzni rétegelválasztás módszerével!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Terasz beton rétegelválasztás készítése

Terasz beton folytonos mozgásban van a hőmérséklet változásokból eredő tágulásból és zsugorodásból kifolyólag.
Terasz betonján már a burkolás munkák megkezdése előtt repedések jelenhetnek meg, amit megvizsgálva eldönthető hogy foglalkozni kell-e vele, vagy sem.
De a burkolás munka után is keletkeznek repedések a terasz betonban, amit már nem láthatunk csak a következményekkel kell szembesülni. A burkolaton is megjelenik a repedés, vagy fellazul a burkoló lap.
Idővel sem keletkeznének káros repedések a terasz betonjában, ha a kőműves munkát gondos és szakszerű munkával végeznék el, de sajnos a terasz beton repedéssel nap mint nap szembesülni.
A terasz burkolat fogadó felületének a betonnak bármiféle vízszintes elmozdulása (repedés, dilatálás), pláne a függőleges elmozdulások, óriási károkat okoznak a terasz burkolatban.

A függőleges irányú terasz beton elmozdulások megelőzésére a terasz beton elkészülte után már csak alap megerősítési, injektálási módszerek vannak.
A jövőben keletkező vízszintes irányú terasz beton elmozdulások ellen azonban védekezhetünk!
A betonrepedés okozta vízszintes elmozdulások a burkoló lapok ragasztására terhelődő feszültségei elvezethetők egy közbenső réteg beiktatásával:

rétegelválasztó lemez
rétegelválasztó lemez

A rétegelválasztó lemez nem más, mint egy dombornyomott polietilén fólia, aminek a hátoldalára üvegszövetfáyolt kasíroztak. Ez a fonat biztosítja a terasz betonra való ragaszthatóságot, az üvegszövetfátyolra képes a burkoló ragasztó tartós kapcsolatok kialakítani. A rétegelválasztó lemez vastagsága alapesetben 3mm. A dombor nyomott PE fólia pedig olyan mesterséges üregeket képez a terasz burkolat és a beton között, amely képes elhajlással sérülés mentesen elviselni a beton repedésből származó vízszintes elmozdulásokat, a burkolat alá jutó víz fagyásából származó térfogat növekedést és még az alulról érkező páranyomást is elvezeti.

A terasz felfagyás egy rémálom!

Megelőzhető rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer segítségével!


Rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer lerakása

Elő munkálatok:
betonrepedések javítás, dilatáció áthidalás, felület megerősítés, lejtés réteg készítés (ha 1,5% alatti a terasz lejtés), felület kiegyenlítés

Terasz vízvető elemek helyre ragasztása után a burkolat alá kerülő részt le kell zárni vízzáró lemezzel is.
Ez azért fontos mert a burkolat alatt a nedvesség hatására kémiai folyamatok indulnak el, amelyek szó szerint megeszi a vízvetőként, élvédőként funkcionáló aluminium profilokat. A vízszigetelő takarás biztosítja hogy ez a folyamat ne következzen be.
Tehát a ptofilok átfedése után a tekercsben kapható rétegelválasztó lemezt csíkokra szabjuk, lehetőleg pontos illesztésekkel egymás mellett és más csatlakozásoknál. Érdemes a betonra is felrajzolni a széleket.

feljelölés a betonra

Csíkonként előnedvesítést kell végezni. Ez matt nedvesítésből áll, és nagyon fontos, mert a beton felületére kerülő ragasztóból a felület minimális vizet vesz csak fel, ha előtte megtörténik a nedvesítés, ez pedig szinten tartja a ragasztó tapadás képességét!

csíkokra szabva a rétegelválasztó lemez
burkolat elválasztó lemez lerakása

Rétegelválasztó lemez leragasztása után azonnal járható és burkolható felületet kapunk.
A napi burkolás munka végeztével mindig gondoskodni kell a teljes felület, gondos, eső elleni takarásáról!

Rétegelválasztó lemez leragasztásához használjunk lehetőleg jobb minőségű ragasztót pl: S1-es jelölésűt.
A ragasztásnak teljes felületen meg kell történnie. A megfelelő teljes felületi tapadást időnként a rétegelválasztó lemez visszaemelésével ellenőrizni kell! Akkor megfelelő a ragasztás, ha a vissza hajtott lemezen és a beton aljzaton is egyenletesen elterülve találunk ragasztót. Ha csak az egyik felén találni megtapadt ragasztót a másikon pedig nem, akkor helytelenűl jártunk el.

burkolatelválasztó leragasztása

A hajlatokat, falcsatlakozásokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal, míg a rétegelválasztó lemez összeillesztéseit vízzáró lemezzel vízzáró módon le kell zárni.

hajlatok vízzárása hajlaterősítő szalaggal
terasz vízszigetelés készítése lemezzel
vízszigetelés

Burkoló lapok ragasztásának 100%-osnak kell lennie, azaz nem maradhatnak üregek a burkoló lap alatt!
Ezt legjobban folyó ágyas burkoló ragasztó alkalmazásával érhetjük el, üregmentes burkolás módszer segítségével.
A rétegelválasztó lemez mélyedéseit fel kell tölteni burkoló ragasztóval, majd megfelelő fogazású ragasztó lehúzóval terített ágyazatba nyomjuk egyenként a burkoló lapokat.

folyó ágyas ragasztó alkalmazása
üregmentes ragasztás folyóágyas ragasztóval

Fokozott figyelemmel kell lenni az üregmentes leragasztásra!
A precíz minden részletre kiterjedő burkoló figyelem meghozza a gyümölcsét:
Tartós terasz burkolat, terasz burkolás szépségét és épségét élvezhetjük!

precíz terasz burkoló munka
igényes terasz burkolás

Burkolat repedés, sérülés megelőzése, repedés áthidalás, beton mozgások áthidalása rétegelválasztó rendszer segítségével!