kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Tartalom, amiről a következőkben olvashat:
1. Aljzat, oldalfal előkészítése:(- Egyenes síkok kialakítása, - Lejtés ellenőrzése )
2. Vízszintes sorok tartása
3. Fugázás minősége
5. Alkalmazási lehetőségek: (- Terasz burkolás, - Erkély burkolás, - Lépcső burkolás, - Járda burkolás, - Lábazat burkolás, - Homlokzat burkolás, - Beltéri díszfal burkolás )!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Klinker burkolás

Klinker burkolás, klinker burkoló képek, hasznos információk

Aljzat oldalfal előkészítése:

Klinker burkoló lap burkolás munkafolyamatai szinte teljesen megegyeznek a kerámia; gress burkoló lap ragasztásának folyamataival. A klinker burkoló lapok mindössze anyagukban; méretükben; vastagságukban és persze megjelenésükben különböznek burkoló lap társaiktól.

Egyenes síkok kialakítása:

Burkolat előkészítése burkoló lap fogadásához azért fontos, mert egyfelől egyszerűbb az egyenetlenségeket kiigazítani a felületen, mint a burkoló lapokat egymáshoz képest emelgetni, lenyomkodni hogy sík felületű burkolás legyen az eredmény. Másfelől nagyobb biztonsággal ragaszthatók a burkoló lapok a sík felületre, mert a ki-ki emelgetés burkoló technikával hibákat véthetünk: üregek keletkezhetnek a burkoló lap alatt.
Ez a "kopogó" hangú burkoló lap burkolás kiváltó oka, eredményeként, mivel a burkoló lap alatt hiányozhat a ragasztó, a burkolás sérülékeny, így ez repedésekhez vezet. Ezzel főként nagyobb terheléseknek kitett aljzat burkolás és lépcső burkolás alkalmával kell számolni. Oldalfalon a rusztikus felületű klinker burkoló lap kivételével ugyan úgy követelmény az egymáshoz viszonyított sík burkolás.

.. Megelőzés! .. Végezzünk kiegyenlítést burkoló lap burkolása előtt!

Tehát nem csak célszerű a klinker burkolólap burkolás megkezdése előtt kiegyenlítést végezni, hanem egyenesen követelmény, már amennyiben precíz burkoló munkát szeretnénk kapni a burkolás végeredményeként.
Sajnos a kőműves urak hanyag munkavégzésének következménye az egyenetlen felület, hiszen kis odafigyeléssel illetve megfelelő kőműves technikával, már a vakolattal is, betonnal is teljesen sík, kiigazítást nem igénylő munkát lehetne átadni. Megkímélve az ügyfél pénztárcáját!
Egy legalább kétméteres élvonalzó vagy a vízmérték élével könnyen megvizsgálható a felület egyenetlensége. Oldalfalon, aljzaton egyaránt a rések mutatják az egyenetlenségeket, amelyek mértéke néha a sokat látott burkoló szememet is megdöbbentik. Fel kell tölteni ezeket az egyenletlenségeket! Ez persze anyag, és burkoló munkadíj többletköltséggel jár! ..Megelőzés!(már megint)
.. Követelje meg és persze ellenőrizze a helyesen kivitelezett kőműves munkát még fizetés előtt!

A kiegyenlítést felület lehúzó célszerszámmal a legjobb elvégezni. Ez egy legalább két méter hosszú kőműves szerszám.
Oldalfalon a felglettelt kiegyenlítő anyagot ezzel kell áthúzni, kialakítva a síkfelületet. Leg precízebb, ha ezt a műveletet egymásra merőleges irányban megismételjük, persze az első réteg száradása után. Egyszerűnek tűnik, azonban gyakorlatot igényel ez a munkafolyamat is.

Aljzaton van más lehetőség is a felület kiegyenlítésére!
Számtalan építőanyag gyártó forgalmaz önterülő aljzatkiegyenlítő habarcsot.(padlopon) A habarcsot zsákos, por alakú kiszerelésben árusítják. Csak tiszta vizet kell adagolni hozzá.
Teljesen tökéletes vízszint és persze teljesen síkfelület készíthető vele.
Azonban ez csak "nagyüzemi" padloponozásnál igaz! Vagyis csak "pumpás" módszerrel , az "egy felület - egy öntés" módszerével igaz. Más módszerrel, ahogy a legtöbb kiegyenlítést végzik padloponnal nem lehet teljesen sík felületet önteni. Vödrönként keverve, majd kiöntve a padlopont az szépen szét is terül. Ám a következő vödör keverése, öntése után az előzőleg kiöntött réteggel nem folytatólagos lesz a terülés, hanem kialakulnak a felületen sok-sok kis egyenes szakaszok. Vagyis síkbeli törések, dombok alakulnak ki. A felület látványra szép sima azonban egy legalább két méteren mért síkban biztos lesznek olyan egyenetlenségek, amit újra kikell igazítani. A vödrönkénti módszerrel mindent csak teljesen síkfelületet nem lehet készíteni. Ezt az építőanyag gyártó cégek is felismerték, így újabb termékként piacra dobtak több folyósító adalékot tartalmazó önterülő aljzatkiegyenlítő anyagot. Azonban ennek horror az ára!
A "nagyüzemi" módszer nem fizetődik ki a kivitelezőnek, míg a kisüzemi módszer teljesen felesleges!
Ezért szoktam én aljzatra is használni az oldalfalon is jól bevált lehúzó szerszámot. Igaz több munkaidőt vesz igénybe, mint a padlopon terítése, ám végeredményként precízen burkolható felületet kapok.

Lejtés ellenőrzése:

Terasz burkolás, erkély burkolás felületére érkező csapadékot minél előbb el kel vezetni.
Egy legalább 1,5%-os beton lejtéssel elkészített aljzat már megoldja ezt. Ezt a lejtést a betonozáskor a kőműves munka során kell kialakítani!
A lejtés megléte nélkül nem kezdődhet el a klinker burkoló lapok ragasztása. Ráadásul utólag lejtést készíteni nagyon macerás, drága és jelentős munkaidőt igénybe vevő művelet. ..Megelőzés!(már megint)
.. Követelje meg és persze ellenőrizze a helyesen kivitelezett kőműves munkát még fizetés eőtt!
Amennyiben rosszul elkészített aljzatra kell elkészíteni a lejtést adó réteget és ennek a rétegnek a vastagsága cm felé emelkedik, ebben az estben speciális anyaggal, vékonybetonnal kell dolgozni. A burkoló lapnál alkalmazott ragasztó vékonyágyazatú ragasztó révén nem alkalmas, az esztich beton vagy más hagyományos beton alkalmazásához meg még kicsi a réteg vastagság. Erre a határestre az építőanyag gyártók kifejlesztettek anyagot, ám igen drága!
Úgyhogy aki csak teheti, maradjon a megelőzés mellett!


Vízszintes sorok tartása:

Azért kell erről a témáról is szót ejteni mert, sajnos a kliker burkoló lapoknak van egy óriási hibája.
A klinker burkolólapok hátránya, hogy a hosszú égetés alatt bekövetkező jelentős zsugorodás miatt igen méret pontatlanok, ezért a burkolás csak széles és nem teljesen egyenletes fugahézaggal lehetséges.
Mégis a klinker burkoló lap látványához mediterrán jellegéhez igazodik ez a széles fuga.
A méret pontatlanságot pedig a klinker burkolólap burkolás munkafolyamatakor állandóan figyelni kell, és kis ékeket használva el kell osztani ezeket a méretbeli különbségeket. A burkoló többlet figyelem ráfordításával első ránézésre vagy messziről nézve egyenes sorokat készíthet. Sajnos tökéletes sorok a klinker burkoló lapok méret hibái miatt nem igen készíthetők. A klinker burkolás ezért is készül legalább 8-10mm széles fugával, így ezek a méret különbségek kevésbé látszanak, mintha kisebb fugával készülnének. Ráadásul a klinker burkoló lapok mediterrán hangulatát jól hangsúlyozzák a széles fugák.

Összegezve: homlokzaton, oldalfalon a sorok vízszintesen tartásához külön figyelem kell. A sorok vízszintességét vízmértékkel soronként ellenőrizni kell!


Fugázás minősége:

Mivel az előző témában tárgyalt okok miatt széles fugát kell alkalmazni klinker burkoló lapok burkolás alkalmával, ezért körültekintően kell fugát választani. Ráadásul igazodnia kell a fuga bedolgozási lehetőségének a klinker burkoló lap felületi megjelenéséhez. Rusztikus felületet adó klinker burkoló lapok esetén fuga soronként kell fugázó kanállal betömködni, majd elsimítani az erre a célra kifejlesztett fuga anyagot.

Klinker burkoló lap fuga

Sima felületű klinker burkoló lapot ugyanolyan burkoló technikával lehet fugázni, mintha az kerámia felületű lenne.

Klinker burkoló lap fuga

Csak arra kell odafigyelni, hogy a klinker burkoló lapok jobban a porózusukba szívják a fuga anyagot, ezért többször és fátyolmentesre kell tisztítani fugázás közben. Máskülönben csak fátyol eltávolító szerrel lehet ledörzsölni, ami savat tartalmaz és nem tesz jót a fuga hosszan tartó minőségére. Ha már a fuga minőségnél tartunk, benne kell lennie trasz adaléknak mert ez megakadályozza a fuga foltosodását. Mivel a klinker burkoló lapok fugái elég jellegzetes hangsúlyt kapnak a burkolás látványban, ezért senki nem szeretné foltokban elszíneződő fugával elrontani ezt a látványt.

A klinker burkoló fugázása nem is olyan egyszerű, mint a kerámia burkoló lapoké. Lehetőleg egy felületet egy munkafázissal kell befugázni, mert ellenkező esetben úgyszintén foltosodás képződhet. Ráadásul hideg időben sem ajánlatos fugázni, mert ahhoz hogy a burkoló lapon maradt fátylat lemossuk ezt a burkoló lap fugázási folyamatot többször kell megismételni hidegben mint melegben. A hideg miatt többletmosással bevitt víz hatására a fuga felszíne egyre csak lágyul. Megszilárdulásával "krétásodhat", azaz fehéres elszíneződés keletkezhet a felszínén.
.. Megelőzés!(már megint)
.. Csak megfelelő időjárási körülmények közt végeztessen kliker burkoló lapokkal burkolás munkát!
Csak precíz burkoló szakemberre bízza a klinker burkoló munkát!


Minták:

Számtalan mintát ki lehet rakni a klinker burkoló lapokból. Az egyszerűbbek közül bemutatok néhányat:

Hálóba rakott klinker burkolás minta 1.kép
Diagonálba rakott halszálkaklinker burkolás minta 2.kép
Keretbe rakottklinker burkolás minta 3.kép
Dupla sorosklinker burkolás minta 6.kép

Alkalmazási lehetőségek:

Terasz burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkolás terasz 1b.kép
klinker burkolás terasz 1a.kép
klinker burkolás terasz 2b.kép
klinker burkolás terasz 2a.kép

További burkolás képek erről a hosszúkás klinker burkoló lappal burkolt teraszról:

klinker burkolások
klinker burkolás
klinker burkolás

Közelebbről is megfigyelhető a klinker burkoló lap kétsoros keretbe foglalt halszálka mintás burkolás, és a domború profilú klinker lépcső elemek.


Ennél a terasz burkolás klinker lépcső, szélcsiszolt klinker burkoló lapok elemeivel van kirakva.

klinker burkolás
klinker burkolás

Erkély burkolás klinker burkoló lapokkal:

Erkély alsó szinten:klinker burkolás
klinker burkolás
Erkély felső szintenklinker burkolás
klinker burkolás

Lépcső burkolás klinker burkoló lapokkal:

Sok lépcső beton alapja kiigazításra szorul!
A kőműves urak nem tudnak egy egyszerű beton lépcsőt normálisan kizsaluzni?!?

Ezek a képek már a helytelenül kivitelezett kőműves munka kiigazítása után készültek. .. Milyen munkát végeztek a kőműves "urak"?????

klinker burkolás lépcsõ
klinker burkolás lépcsõ

Ezért a végeredményért sokat kellett dolgozni! .. De megérte!

klinker burkolás lépcsõ burkolás
klinker burkolás lépcsõ burkolás

Nos.. ez a görbe lépcső sem vall precíz kőműves munkára!

klinker burkolás lépcsõ 5.kép

Viszont ez a klinker burkolás igazán tetszetős lett!
Íves klinker lépcső elemekkel kirakott lépcső burkolás:

klinker burkolás lépcsõ burkoló

Még néhány klinker burkoló lappal burkolt lépcső:

klinker burkolás lépcsõ
klinker burkolás lépcsõ
klinker burkolás lépcsõ

Járda burkolás klinker burkoló lapokkal:

A járda is burkolható klinker burkoló lapokkal.

klinker burkolás járda
klinker burkolás járda
klinker burkolás járda

Lábazat burkolás klinker burkoló lapokkal:

Rusztikus felületű klinker burkoló lapok fugázása, mélyített kivitelben esztétikus. Nehéz ez a művelet, mert soronként kell betömni majd elsimítani a fuga anyagot. Ráadásul a rusztikus klinker burkoló lapfelületbe könnyen beletapad ez az anyag. Felhívom továbbá a figyelmét a fuga színére, mely azonos árnyalatú, olyan, mint a klinker burkoló lap!

klinker burkolás lábazat
klinker burkolás lábazat
klinker burkolás lábazat

Vagy sötétebb színű, ami hangsúlyozza a klinker burkoló lap megjelenését.

klinker burkolás lábazat

Homlokzat burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkolás homlokzat
klinker burkolás homlokzat
klinker burkolás homlokzat
klinker burkolás homlokzat

Beltéri díszfal burkolás klinker burkoló lapokkal:

Ebbe a klinker burkoló lappal burkolt falra, sok díszítő elemet sűrítettünk.

klinker burkolás belsõfal

A klinker burkoló lap sorok fentről lefelé lettek ragasztva, a felső sorok és az ajtó felé eső lapok már adott, pontos helyzetének eltalálása miatt. A minták helyéül szolgáló mélyítések is utólag lettek kivésve a falból.

klinker burkolás belsõfal

A klinker lapok mintázatával utánoztam egy befalazott boltívet.
Két féle ablaknak is szorítottam helyet, mely felületére festett üvegkompozíció lett megrendelve, ezzel is érdekesebbé téve a falat. A mélyebb ablakokba a festett üveg mögé gyenge fényű világítás kerül. Az ilyen hangulat fény, telesen egyedi jelleget kölcsönöz a nappalinak.
Még egy elemre hívnám fel a figyelmét, az ajtónyílás feletti és oldalsó élére.
A sarok klinker burkoló lap teljes mélységben utánozza a klinker téglából épített falat.

klinker burkolás belsõfal
klinker burkolás belsõfal
klinker burkolás belsõfal