kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Fürdőszoba kád felöli beázás a kád beépítés módszerén múlik.
Rengeteg rossz, régmúltra visszavezethető, beidegződött szokás van kádbeépítésnél, amely veszélyezteti a tartósságot!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Kád beépítés tartósan:

Kád beépítés

Minden bizonnyal a fürdőszoba egyik központi elemelnék lehet nevezni látvány szempontjából a kádat.
Amikor belépünk a fürdőszobába, általában a kádat látjuk meg először, éppen ezért lényeges, hogy egy alapos tervezés előzze meg a megvalósítást: milyen legyen a kád stílusa, dekorációja, burkolata.

Mivel a fürdőszoba legnagyobb méretű bútorából igyekszünk a legtöbbet kihozni, ezért ha megfelelően látványosra sikeredik a tervezés kivitelezése, úgy az egész fürdőszoba hangulatára hatással lesz.

A fürdőkádat sokféleképen lehet kiemelni a környezetéből!
Fontos lehet ilyen szempontból a kád mérete, alakja, hogy hol található a helyiségben, süllyesztett-e vagy épp dobogóra épített, gyári előlappal vagy hidegburkolattal van-e kialakítva, világítással pluszban fel van-e dobva, és még lehetne folyatni a felsorolást.
A kád külső megjelenésén kívűl még fontos tényező a tartósság is.
A kád beépítés módjának olyan stabilan kell tartania kádat, hogy az ne mocoroghasson.
Súlyosabb beépítési hiányosság esetén a kád nagyobb terhelés esetén akár meg is repedhet, de már egy minimális mozgás is hatással van a kádperemnél csempézés alá, falakba jutó vízre.
A kád irányából történő beázás mindig a hanyag beépítés következménye!

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Beépített kád alátámasztása, rögzítése:

Amennyiben megfelelően lett építve a kád, akkor az biztos nem fog mozogni.
A legapróbb mozgás is vízbeázást, kádrepedést okozhat.

A kád mozdulatlan rögzítésén kívül fontos, hogy stabil aláfekvést is biztosítunk amivel még, egy túlsúlyos ember is használja a kádat!
Stabil felfekvést a kád szintezéséhez használt lábak, oldalfalra felszerelt alátámasztók nem tudják produkálni!

Igaz, hogy sokat könnyít a szintezésben, ha a kád lábra szerelt, de mégsem szabad az összes terhelést csak a lábakra összpontosítani.
A kád lábak csak rendkívül kis felületen támasztják alá a kádat! A kád fenék tartására pedig tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem elegendő. A kádban ugráló gyerekek, vagy egy testesebb használó kádrepedést tud okozni a csak lábakra szerelt beépített kádaknál!

A kád repedése azért fordulhat elő, mert nem volt megfelelő az alátámasztás. Sajnos a kád gyártó cégek garancia vesztéssel honorálják azokat az igyekezetet, amelyek megakadályozzák az ilyen repedések keletkezését.
Próbáltam utána járni miért van az, hogy az elégtelen kád alátámasztást a lábakra való beépítést preferálják a gyártók!
Mindenféle mérnöki zagyvasággal ráztak le, amelyek ellent mondanak az életből vett tapasztalatoknak!.
Ja. Nekik biztos jó! De a kád használója máshogy nem kerülheti el a beázást, súlyosabb esetben a kád megrepedését, csak akkor, ha a kád lábon kívül más alátámasztást helyez el.

Nem csak a nagyméretű sarok kádak esetében kell alátámasztásokkal megerősíteni a kád alját, de kisebb méretű kádaknál is muszáj. A kád stabil alátámasztása fontosabb, mint a gyártó flegma mérnöki hozzáállása.

Szóval a következőekben leírt kádbeépítési mód miatt a kádról szóló vásárláskori garanciát elveszítjük!
Ezzel jó tisztában lenni, mint ahogy azzal is, miért kell mégis ezt az utat választani.

Vegyük sorba:

Kád aljának alátámasztása:

Mivel a kád lábak csak rendkívűl kis felületen támasztják alá a kád fenekét, ezért találni kellett olyan módszert amelyikkel megelőzhető a kád repedés.
Teljes kádfenéknek alátámasztás kell, és ezt csak aláfalazással lehet elérni. Visszatérünk a régi hagyományos módszerhez a misungba ültetéshez. Misungot a csemperagasztó válthatja fel napjainkban.
A kádfenék nyomvonalán helyet hagyva a lefolyónak is, alátámasztó dobogót (12-13cm vastag) építünk. A kád ülőrészéhez is ha van, elkészítjük az aláfalazást. Majd az elkészített építményre kupacokban felhalmozunk ragasztót és végül ebbe a ragasztó ágyba belenyomva helyére igazítjuk a kádat. Beállítjuk a kád peremek vízszintességét, majd elvégezzük a csatorna rákötést. A kádba öntött vízzel a tömítettséget és a maradéktalan lefolyást ellenőrizzük. Módosításhoz, kádszintezéshez elegendő nyomással addig igazítani a kádat, amíg a kívánt eredményt elérjük.
Gyors és hatékony módszer ez!
Így a kád alja ragasztó ágyban fekszik, teljes fenékalátámasztást adva a kádnak.
kád alátámasztás teljes felületenHa valaki beleakarna kötni az így elért kád stabilitásába az jobb, ha mellőzi, mivel több száz kilós ember is bátran a kádba léphet. Az ellenzők táborát megnyugtatva még a hőszigetelésbe se tudnak belekötni, mivel a falazat hőszigetelő anyaggal Ytonggal készül, ami a kád töltéssel egyidejű kezdeti átmelegedés után tartani fogja a kádban lévő víz hőmérsékletét.
Már csak a kád gyártókat kellene meggyőzni, hogy ne vegyék el a stabil kádbeépítés miatt a garanciát. Ki érti ezt?

Kád perem alátámasztás:

Burkoló munkáim folyamán én még nem találkoztam olyan falhoz csavarozható tartóval, ami tökéletesen garantálni tudta volna a kád peremének hosszútávú mozdulatlanságát.
Miért kell egyáltalán a kád peremnek mozdulatlannak lenni terhelés esetén is?

Ahogy a test súlya a kád szélére terhelődik, a kád pereme apróbb mozgásokat végez. A kád pereme és a burkolás között kialakított vízszigetelés (szilikon) repedését okozzák ezek a mozgások. A megrepedt tömítés az eredetileg vízszigetelő funkcióját elveszíti. A kád peremének mozgása következtében a kád mögé tud hatolni a víz.

Fürdőszoba beázás a következmény!

Miért rossz megoldás az oldalfalra csavarozható kádperem tartó?

Először is a kád peremének pontos helyzetét senki sem képes előre megmondani. A gyakorlatban a vízszerelő szakember felvetíti a vízszintet a falra, oda ahova szeretné, hogy a kád pereme kerüljön. Majd csavarokkal rögzíti a kád perem tartókat.
Csakhogy a kád pereme ritkán szokott egyenes vonalban, pláne vízszintes vonalban futni, így az elkészített alátámasztás ritka esetben tartja a kád peremét stabilan. Ráadásul csak a bekötés és a vízlefolyós próba után lehet csak azt kijelenteni, hogy a kád végleges helyzetben van. Ezért a módosítások miatt is az egyik - másik perem alátámasztó a levegőt tartja.
Ezen kívűl az ilyen kádperem rögzítők az idő során kilazulnak, így aztán végképp nem biztosítják hosszútávon a kádperem stabilitását!

Akkor melyik módszer a tökéletes kádperem alátámasztás?

Az a módszer tekinthető tökéletes kádperem alátámasztásnak, amelyik végig a teljes kádperem hosszán és nem csak pontokban támasztanak alá. Az idő során kifejlődött bennem kádbeépítés során az a módszer, ami biztosítani tudja a tökéletes stabilitást, a kádperem teljes hosszában. A kád beszintezése után, a kád peremét csempe ragasztóval végig kenem úgy, hogy az egy stabil vállat adjon végig a teljes perem hosszában:

kádperem alátámasztás kád hátsó falán

Igaz, ehhez a rögzítés módhoz bujkálni kell, de ezzel a módszerrel lehet a lehető legstabilabb felfekvést biztosítani. A ragasztó megkötése után olyan lesz a kádperem kikenése, mintha a teljes hossz alatt és pontosan a perem alatt felfalaztam volna. Azokat a helyeket is meg kell kenni, amelyek elérése nehézkes, például a hátsó részek. Ehhez elengedhetetlen, hogy bujkáljak a kád oldalában, de megéri, mert a peremek megfelelő rögzítése az egyik legfontosabb lépés a kád beépítése alatt. Vannak olyan esetek, például amikor a kád kőrül falak vannak, más módszerhez kell nyúlni!
Ekkor érdemes a peremek alá falazatot készíteni, majd a kád fenék alátámasztásához hasonlóan habarcságyba fektetni a kádszéleket is.

Kád homlok peremének alátámasztása:

Nem elegendő purhabbal kitölteni a kádperem és a homlokfal közt keletkező rést! A purhab pár év múlva összenyomódik, ami ugyan a kád előlap stabilitását nem befolyásolja, de a kád ide eső pereme apróbb mozgásokra lesz képes.

Első jeleként, ha ránehezedünk a peremre, akkor recsegő hang jelzi a mozgást. A kád pedig csak akkor van jól beépítve, ha idővel is stabilan áll. Ezért ezt a részt is teljesen fel kell tölteni csemperagasztóval, így a kötés után az előfal és a kád között merev, fix kapcsolat alakul ki.

kádperem alátámasztás előlap építésekor

Ezek után senki se csodálkozzon azon, miért van annyi probléma a beépített kádak körül.

Igazából a kádbeépítés három szakmát ölel fel: vízszerelő, kőműves, burkoló. Ráadásul a folyamatos munkamenet miatt mindhárom szakember jelenlétére egyszerre van szükség. Belátható, hogy ez mindig nehézségekbe ütközik.
Vagyis, ha tökéletes munkát szeretnénk átadni, akkor egyesíteni kell a három szakma tudását és elvégezni a kádbeépítést.

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Tehát mind az ötletek, mind a megvalósítás fontos szerepet játszik a fürdőszoba kialakításban.

Ahhoz, hogy nyugodt szívvel vehesse birtokba a fürdőszoba legnagyobb berendezését, oldalaimat böngészve találjon további hasznos információkat!
Most egy helyre összegyűjtöttem azokat a kád beépítéssel kapcsolatos tudni valókat, amelyek fürdőszobája felújításánál nélkülözhetetlenek lesznek Ön számára is!
Többek közt olvashat és képeket is találhat:

kád előfal kialakítás módokról: Megismerkedhet a gyári előlapgyári előlap és a épített kád elő fal közti szakadékkal.
kád beépítés menete,
kád perem vízzárásának módjáról
kád design befolyásoló elemekről:
kád méret
kád alakja
kád magasság
kád elhelyezkedése a fürdőszobában