kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Kádbeépítés menete, sorrendje. Mire kell figyelni kádbeépítés során!

Falak derékszög ellenőrzése:

A falak egymáshoz mért 90 fokos szögét feltétlenül ellenőrizni kell, még mielőtt bármit is csinálnánk. A derékszögtől való eltérés eredményezi a kád perem és a falak közti rés kialakulását, amit sok esetben esztétikailag és tartósságnak sem megfelelően lehet eltakarni. A fürdőszoba falának átázása elsősorban a zuhanytálca után a kád pereménél keletkezik.
A tátongó rés megelőzéshez szorosan a falak mellé kell tolni a beépítésre váró kádat. Amennyiben szükséges akkor korrigálni kell vakolással a megfelelő szög beállítást, vagy épp bevéséssel kiegyenlíteni a szögkülönbséget.

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Beépített kád környezetének vízszigetelése:

A kád környezetének vízszigetelése is a kádbeépítés előtt kell, hogy elkészüljön.
A kád környékének vízszigeteléséről érdemes annyit tudni, hogy igazából az itt kialakított vízszigetelés csak a másodlagos védelem szerepét fogja játszani. Az elsődleges védelemnek a jól beépített kád kell legyen, ami a teljes kád stabilitásból és a szilikon fuga vízbehatolás elleni tömítésből áll. Ha a falak csatlakozásánál kialakított szilikon tömítés megsérülne, a bejutó víz útját a kád környezetén kialakított vízszigetelés fogja fel. Ritkábban előforduló kádlefolyó tömítetlensége miatt érkező vizet is a kád körüli vízszigetelés fogja elzárni.
DE azzal tisztában kell lenni, hogy a vízszigetelés ugyan nem engedi a falakba, aljzatba a hibából eredő vizet, azonban a szigetelés felszínén a víz összegyűlik. A felhalmozódott víz előbb utóbb megtalálja az utat, ha más nem elmegy a szigetelés végéig és ott csap le. Tehát bekenhetjük vízszigeteléssel akár az egész fürdőszoba aljzatát, az ajtóknál akkor is átázás keletkezik. Mégis, a vízszigetelés megléte esetén talán felfedezhetővé válik a víz, káros bejutása, így még az átázás előtt tudomásunkra juthat a hiba és lesz idő a kijavításra. Míg vízszigetelés nélkül csak a szomszédos fal, vagy mennyezet átázása után szerzünk tudomást a problémáról. Ezért neveztem el a kád környéki vízszigetelést másodlagos védelemnek.

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Beépített kád magasságának megállapítása:

A kád beépítés magasság változtatható. A kád magasságának beállítása rendszerint egy másik szakma a vízszerelő szakember keze nyomán történik. Csakhogy a vízszerelőnek vajmi kevés fogalma van a burkolat kiosztásokról, mivel ez a burkoló feladata. Amennyiben a kád magasságának beállításakor nem veszik figyelembe a burkolatot, annak helyzetét akkor előfordul az az eset, amikor vékony csík látható a burkolásban a kádnál. Ezek a vékony csíkok esztétikailag rontó hatással vannak. Összedolgozva két szakma: vízszerelő, burkoló, máris elhárítható egy apró, de a végeredmény szempontjából igenis fontos hiba.

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Beépített kád rákötése a csatornahálózatra:

Ezzel a munkafolyamattal véget ért a vizsgálódás, az előkészületek és elkezdődött a kád fizikai beépítése.

Ezzel elkezdődött a kádbeépítés igazi problémája is!

A probléma abból fakad, hogy a csatornahálózatra rákötést végző vizes kollega akaratlanul is elkövet egy hibát!
A kádnak megfelelő stabilitást kell biztosítani!
A vízszerelő szakember a kádhoz vásárolt lábakkal oldja meg a kád szintezését. Jó estben a vízszerelő szakember a falra előre felfúrható tartó füleket is elhelyezi. Majd a lábakon álló kádat a helyére tolja és a csatorna rákötést elvégzi.
Ám aki azt gondolja hogy a kád lábak és a kád peremét alátámasztó tartófül elegendő a kád stabilitásához, az óriásit téved!
Sajnos még a kád gyártók is az ilyen beépítést preferálják, és garancia vesztéssel büntetik a tökéletes kádbeépítést!
Ezt részletesen a további fejezetekben kifejtem, de most visszatérek a csatorna rákötésre.

Tehát, addig jutottam el, hogy a kád szintbeállítása után kezdődik a csatorna rákötés.
Az elkészített kád lefolyó tömítettségére kell kellő figyelmet kell fordítani! A gumi tömítést élettartam és tömítettséget növelő zsiadékkal kezeljük. Ami még a lefolyó csövek egymásba tolását is elősegíti. Kerülni kell a flexibilis rákötést, mert az ilyen flexi lefolyócső ugyan megkönnyíti a beszerelést, de a kád használata során rendkívül gyorsan eltömődik. A dugulás elhárításakor pedig a cső vékony fala nem szokta megúszni kiszakadás nélkül.
A kád lefolyócsövek összeszerelése után ellenőrizni kell a tömítettséget. A kádat megtöltjük vízzel és leeresztjük. Szivárgásnak nyomát sem tapasztaljuk és a kádból maradéktalanul lefolyik a víz, akkor jól dolgoztunk.
Ezzel az ellenőrzéssel a lefolyón kívül a kád helyes szintezését is megnézhetjük. A kádba öntött víznek teljesen el kell távoznia. Sajnos sok esetben fordul elő, hogy a kád peremeinek vízszintes helyzetének ellenére a kádból maradéktalanul nem folyt le a víz. Ebben az esetben a vízsszinttől eltérően kompromisszumos megoldást kellett találni. A maradéktalan víz lefolyása fontosabb szempont a kád peremének vízszintes helyzeténél, ezért apróbb állításokat végrehajtva korrigálni kellett a kád beállítást.

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!

Beépített kád alátámasztása, rögzítése:

A kád beépítés legtöbbet vitatott feladata a megfelelő alátámasztás elkészítése.

A lábakra szerelt alátámasztás a tapasztalatok alapján édes kevés ahhoz, hogy a kád ne repedjen el. Elegendő, hogy egy testesebb ember belépjen egy kádlábbal alátámasztott kádba, máris megrepedhet az akril. Sokszor kellett ezért kádcserét elvégezni, mintahogy akádrepedés akkor is előfordult, amikor pici gyerekek pancsolás közben ugrálgattak a kádban.

Hosszútávon a kád teljes mozdulatlansága biztosítja azt is hogy ne történjen beázás a kád miatt. A lábakra szerelt kád alátámasztás okolható ezért is!
Ezek tények!

A stabil kádalátámasztásról bővebben kell beszélni ezért látogassa meg ezt az oldalt is!

Igényes fürdőszobai burkolás, fürdőszobai felújítás, vízszerelés, átalakítás!