kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Fürdőszoba vízszigetelése folytatás, 2.rész:

Fürdőszoba vízszigetelés 1. rész

Fürdőszoba vízszigetelés

Előző vízszigetelés részben a zuhanyzó és a fürdőkád első védelmi vonalának hiányosságiról és a kialakítás hibákról írtam. Most pedig a második védelmi vonal helyes kialakításáról illetve azok hiányának következményeiről írok.

Fürdőszoba vízszigetelés

A tapasztalatlanság vagy a spórolás miatti vízszigetelés hiányosságai a fürdőszobával határos falakban jelentős károkat okoz! A kádnál és a zuhanyzónál a szilikon tömítéssel kialakított védelmi vonal, előbb vagy utóbb már nem nyújt kellő védelmet a víz beszivárgása ellen. Ezért a burkoló lapok alá szükséges a második védelmi vonal a kenhető vízszigetelés alkalmazása.

A burkolat alatti vízszigetelés olyan mint egy lakásbiztosítás, akkor jön jól ha baj van, egyébként pedig költséggel jár.

Igen.

Valóban a vízszigetelés helyes kialakítása költséggel jár. Ám, ha jól belegondolunk nem véletlen, hogy annyi problémát okoz a fürdőszobában a falakba jutó víz. A beázással járó helyreállítási költségek pedig felülmúlják a vízszigetelés kialakításához szükséges költséget, és szinte biztosra vehető, hogy előbb utóbb a beázás, mint esemény meg fog történni. Tehát csak magunknak okozunk gondot, ha a vízszigetelésre nem szánunk pénzt még a burkolás munkák előtt.

A fürdőszoba vízszigetelését elegendő, ha a kritikus helyeken alakítjuk ki, azaz csak pár m2-ről van szó. Ezek a kritikus helyek a zuhanyzóban, a kád környékén és esetleg a mosdó környékén vannak. Vagyis minden olyan helyen, ahol vizet használunk nap, mint nap.

A vizesedés szempontjából legterheltebb hely a zuhanyzó és annak is a tálcája.
A burkoló lapokkal készített zuhany tálcája állandó víznek van kitéve. A falak találkozásának, hajlatainak tömítetlensége és a zuhanyzó lefolyót övező fugák hibái miatt, szinte akadálytalanul beszivárog tusoláskor a víz, a burkoló lapok alá.
Még csak tömítettség hibákat sem kell véteni, ahhoz hogy bejuthasson a víz a burkolat alá. A fugákon keresztül is bejut a víz, csak valamivel lassabban, mint a repedéseken keresztül. A bejutott vízmennyiség ugyan vissza is párolog a fuga kapillárisain keresztül, ám a zuhanyzó erősebb használatakor már a fugákon átszivárgó víz megjelenik a falakban is.
Ezért van szükség egy olyan vízszigetelő réteg kialakítására, amely megakadályozza a burkoló lapok alá jutott víz elszivárgását a környező falakba. Vízszigetelés szempontjából jó megoldás az epoxi fuga alkalmazása is. Mivel az epoxi alapú fuga teljesen vízzáró, és még könnyebb takarítani is. Azonban az epoxi fuga ára nagyságrendekkel nagyobb, mint a cement alapú fugáé, ezért csak nagyobb költségvetéssel készített helyeken alkalmazzák. Még epoxi fuga alkalmazásakor is szükség van a burkolat alatti kenhető vízszigetelő réteg kialakítására.

A kenhető vízszigetelések közül, (köztudatban) a folyékony fólia alkalmazását nem javasolják a gyártók a víz hatásának erősen kitett helyekre, így az épített zuhany tálcájának vízszigeteléseként sem.

Ezt a "folyékony fóliát" a zuhanyzó oldal falára, kádak, mosdók környékére javasolják. A zuhany aljába, ahol a víz leginkább terheli a vízszigetelést, kétkomponensű vízszigetelőt javallott alkalmazni. (Mapelastic)

A fürdőszoba vízszigetelése is szakszerű kivitelezést igényel!
Nem hibázhat a burkoló, mert ezzel hosszabb távon a víz bejutását kockáztatja a falakba.

A sarkok, a falak találkozásai, fokozott figyelmet igényelnek, ezek a víz bejutása szempontjából a legkockázatosabb helyek. A falak egymáshoz viszonyított apróbb mozgásait a vízszigetelő anyagba ágyazott hajlaterősítő szalag áthidalja, úgy hogy a vízszigetelés a mozgások ellenére is folytatólagos, sértetlen marad.

Az oldalfalakon és a zuhany aljában a kent vízszigetelést két rétegben kell elkészíteni, betartva a gyártók ajánlásait.

Ismerős lehet a mondás miszerint "olyan erős a lánc, mint a leggyengébb láncszeme". A legapróbb részletekre is gondos figyelmet kell fordítani!
A kész burkolat hajlatait fugával azonos színű szilikonnal esztétikusan és folytatólagosan kell elkészíteni, ahhoz hogy ne csak szép, de vízszigetelés szempontjából hasznos is legyen az. És még valami!

Zuhanyzó csaptelepeinek csatlakozása körül hatalmas rések vannak, amit a zuhanyzó csaptelepének takaró rózsájával eltüntetünk a szemünk elől. Ám a víz szinte akadálytalanul bejut a falakba ezen a ponton. Ki találkozott olyan zuhanyzó csaptelep felszereléssel, ahol ezt a tátongó hibaforrást is ki tömítik szilikonnal? Szerintem senki! Ez a vizes kollegák feladata volna. De csak röhögnek ezen!

Ez a figyelem olyan nevetséges lenne?!

Emlékezzen a mondásra a legerősebb láncról!
A víz a legapróbb hibát is megtalálja!


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!