kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Fürdőszoba vízszigetelése 1.rész:

Fürdőszoba vízszigetelés

Foltok a falon, salétromosodás?
Átázik a fürdőszoba zuhanyzó fala?
A kád környéke is beázik?

Számtalan családban okoz problémát a fürdőszobai beázás!
Sokan panaszkodnak, nemrég volt a felújítás, a fürdőszoba teljes burkolása, mégis átázik a zuhanyzónál, vagy a kádnál a fal.
Mi okozza ezeket a kellemetlen hibákat?


Fürdőszoba vízszigetelés

A fürdőszoba egy vizes helység, így természetes, hogy a víz jelen van a fürdőszobában. A zuhanyzó falai, tálcája, és a kád környéke különösen veszélyeztetett a vízzel szemben.

Vegyük sorba először a zuhanyzót!

Műanyag tálcás zuhanyzónál a csempe és a zuhany tálca találkozása a legkritikusabb hely!
Két féle képen lehet elkészíteni a tálca körüli burkolatot.

Alaphelyzetben a burkolat teljesen kitölti a falakat és a tálca alját is. A zuhanyzó zuhanyzó tálcája a burkolás teljes befejezése után kerül a helyére. Ezt a beépítési módszert csak akkor javallott választani, ha a zuhanytálca falakkal határolt oldala függőlegesen helyezkedik el. Ez estben a zuhany tálcát teljesen be lehet tolni, szorosan a falak mellé. Míg ha a zuhanytálca oldala eltér a függőlegestől, a tálcát nem lehet szorosan rés mentesen a fal mellé tolni. Ugyan ez történik, ha a falak nincsenek derékszögben. A keletkezett rést ugyan igyekeznek eltömíteni szilikonnal, ám ez vagy nagyon rondán sikeredik, vagy a tömítés tartósságával van a gond, vagy épp mindkettő is sűrűn előfordul.

Másik esetben, a zuhany tálca szélére ráültetik a burkoló lapokat. Itt is tömíteni kell a a keletkezett rést, viszont ez esetben sokkal esztétikusabban és tartósabban is el lehet készíteni a tömítést.

De, akkor hol a probléma?!

A zuhanytálca és a falak közti rések esztétikus és tartós tömíthetősége, függ a tálca utólagos vagy beépített jellegétől. A szilikon öregedése zsugorodással jár. Minél nagyobb a tömíteni kívánt rés, annál vastagabban kell a szilikont használni. Ám a vastagsággal egyenes arányban növekszik a szilikon zsugorodásának mértéke! Nagy réseknél nem lesz tartós a tömítettség! Ezért belátható, hogy sokkal előnyösebb a vízzárás szempontjából, ha a burkoló lapok alá kerül a tálca és úgy van elkészítve a szilikonozás. Ráadásul, ha a zuhanytálca nem stabilan fekszik az aljzaton, még az apróbb mozgások is kikezdik a tömítést.

A legtöbb átázás megszüntethető újra szilikonozással!
Időnként végig kell nézni a teljes zuhanyzót, hol tud elszivárogni a víz. Ha rést találunk nem szabad halogatni a vízszigetelés javítását. Ellenkező estben a vízkárokat fog okozni!

Épített zuhanyzónál
a tálca burkolatból készül:

Akarva, akaratlanul a víz akár a burkoló lapok fugáin keresztül is átszivárognak. Tehát nem kell, hogy a sarkokban, vagy a falak csatlakozásánál rés legyen, a víz akkor is bejuthat a burkolat alá. A legkritikusabb hely a lefolyó környékén lévő burkoló lapok fugái. A kapillárisan elszivárgó víz akadálytalanul tovább terjed és idővel megjelenik a szomszéd falán is! A falak mozgásának következtében idővel apróbb rések eletkeznek a zuhanyzó falán is. Ezek a rések is alkalmasak a víz elszivárgására. Sőt szinte senki sem foglalkozik még egy víz bejutási hellyel! A zuhanyzó csaptelepeinek csatlakozásánál körbe-körbe hatalmas rés tátong. Ugyan "takaró rózsával" elfedjük ezt a szemünk elől, de zuhanyzáskor többek közt ezen a ponton is megtalálja a víz az utat a szomszédba.

Fürdőszoba kád:

A fürdőszobai kád elhelyezését, hasonlóan a zuhanyzó beépítéséhez, két féle képen lehet megoldani.
Általában azokat a fürdőszobai kádakat helyezik el utólag a burkolat elkészítését követően, amelyiknek mozgathatónak kell lennie, hogy a műszaki kütyük esetleges javítása miatt a kádat el lehessen húzni a helyéről.
Ilyen kád beépítési módszernél a derékszögtől eltérő falak és/vagy kád perem függőlegestől való eltérése miatt, a kelleténél nagyobb rést kell tömíteni.

A kád esetében is igaz az, hogy jóval stabilabb módszer, ha a kád peremét a burkolat alá süllyesztve készítjük el. Azonban a szilikon természetes öregedése miatt, vagy épp a helytelenül beépített kád apróbb mozgásai miatt a kád vízzárása károsodhat idővel. Ezért ha apróbb rést fedezünk fel a tömítésen, ne késlekedjünk a megjavításával!

Tehát, akár zuhanyzó, vagy kádról legyen szó a környezetükben minden áron meg kell akadályozni a víz bejutását a falakba. Erre a célra a beépítést követően alkalmazott szilikon alapú tömítés az első védelmi vonal. Amennyiben ez sérül, további védelem kell ahhoz, hogy ne ázzon át a fal.


A következő részben megtudhatja, mivel és hogyan kell a második víz elleni védelmet kialakítani a fürdőszobában!

Fürdőszoba vízszigetelés 2. rész


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!