kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba vízszerelés, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Fürdőszoba vízszerelés, fürdőszoba vízszerelő munkák kivitelezése

Fürdőszoba vízszerelés munkálatok:

Tartalom, amiről következőkben olvashat:

- Régi csövek cseréje
- Wc áthelyezés
- Épített zuhanyzó kialakítás
- Mosdó áthelyezés
- Kád kialakítás
- Radiátor áthelyezés


Fürdőszobai vízszerelések: Régi csövek cseréje

vízszerelés, régi csövek cseréje

Mikor máskor? - mint a fürdőszobája felújítása alkalmával érdemes a fürdőszoba öregedő csővezetékeinek cseréjére gondolni!

Eljött az idő, amikor megszabadulhatunk a csőtörés nyomasztó gondolatától!
Mivel a fürdőszobák falaiba nem láthatunk így csak sejteni lehet, hogy az öregedő vízhálózat miatt a beázás, idővel egyere valószínűbb.
A csővezetékek lerakódásai nem csak a lefolyóban okoznak gondot. Rendszeresen találkozunk vízszerelő munkák során olyan régi vízvezetékkel, amely keresztmetszete a lerakódások miatt felére lecsökkent, ami előre vetítí, előbb utóbb szükség lesz fürdőszoba vízszerelés munkára.


Szeretné, ha gyorsan elkészülne fürdőszobája felújítása?

Fürdőszobák vízszerelése: Wc áthelyezése

vízszerelés, wc áthelyezés

A wc áthelyezése egy fürdőszobák felújítása kapcsán mindamellett, hogy szükség lehet a fürdő terének átrendezésére, fel vet néhány kérdést is!

Egy vaskos lefolyó cső mozgatása bele ütközhet előre nem látható problémákba!
A wc lefolyó 110cm átmérőjű csövét úgy kell arrébb kialakítani, hogy a cső ne emelkedjen ki a beton szintjéből. Ráadásul a wc áthelyezés gyakran megköti a vízszerelők kezét, mivel a munkálatnál használt lefolyó könyök idomok meghatározott méretű eltolásokat eredményeznek. Ezért a wc áthelyezés gondolatánál bele kell kalkulálni egy esetleges kompromisszumot is, mivel az is lehetséges, hogy olyan csövek futnak a leendő lefolyó nyomvonalában láthatatlanul a betonban, ami miatt csak nyagyobb átalakítással lehet kialakítani a kívánt poziciót!
Ugyan a vízszerelés munkában sem ismerünk lehetetlen, mégis elmondható, hogy a wc áthelyezése a legnehezebb feladat a fürdőszobák felújításánál.

fürdőszoba vízszerelés falfulke, polc kialakítás

Sokan félnek a fali wc-től, mert azt gondolják hogy leszakadhat.
Megnyugtatásul a fali wc-k terhelhetősége jóval meghaladja még az extrém terhelést is!
Több száz kilót elbírnak, ráadásul takarítás szempontokat és látványt is figyelembevéve, nem csodálkozom a népszerűségén.

Amit jó tudni, hogy a falon belüli wc szerkezetnek kb. 16cm mélység kell, ami már önmagában is adja a fürdőszoba belsőépítészet lehetőséget polcok, falfülkék kialakítására.

vakuum légbeeresztő wc mögöttTovábbá szükség lehet a lefolyó csövekben keletkező vákum elhárítására is gondolni! A wc szerkezet mögött keletkezik akkora zárt tér, amiben már működőképes lesz az a légbeeresztő szelep, amelyet a meglévő lefolyó hálózathoz építhetünk felújításkor.


Teljesen alakuljon át fürdőszobája a felújítással!

Fürdőszobában vízszerelések: Kád helyett épített zuhanyzó

Az idősebb korúak a kádtól szabadulnának, mivel már nehézkes és nem is biztonságos a ki és beszállás. Aztán sokan meg eleve a zuhanyzót kedvelik.
De vajon a boltban vásárolt zuhanyzó kabinok időtállóak-e?

Vannak akik már tapasztalatból tudják a választ. Sajnos nem tartósak a kereskedelmi zuhanykabinok!
Még a drágább kategoriájúak sem, mivel rendszeresen találkozunk fürdőszobai vízszerelés munkáknál a pár éves, többszázezer forintos kabin sanyarú sorsával. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki vásárolt kabint vesz, annak mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia, mint akinek épített zuhanyzója van!


Fürdőszobai felújítások módot adnak arra, hogy hosszútávon használható és ráadásul a látványosabb megoldás mellett döntsünk.
Fürdőszobák vízszerelő munkáival kialakíthatunk akár a régi kád helyett is épített zuhanyzót! Még csak nem is kell a fürdő többi részéhez hozzányulni. Persze az akadály mentesség is szempont lehet. De mielőtt bármiféle dötést hozna, a zuhanyzó építéshez szükséges alap információkat össze gyűjtöttem Önnek:

Épített zuhanyzóban lefolyó kialakítás

lefolyó fedél

Az akadály mentes épített zuhanyzó kialakítás előnyeit nem kell ecsetelnem. Azonban arra már kevesebben gondondolnak, hogy az akadálymentesség hogyan alakítható ki valójában.
Fürdőszobák felújításánal az épített zuhanyzó kialakítását a meglévő lefolyó hálózatra kell rákötni, így a beton aljzatban levő lefolyócső poziciója lesz a legalacsonyabb pont a zuhanyzó lefolyó kialakításakor. A zuhanyzó összefolyó szerkezetnek azonban legalább 6,5cm mélység kell, ezért a már meglévő hálózatra való rákötések esetén szinte biztosra vehető, hogy az akadály mentességet csak úgy lehet elérni, ha a fürdőszobai zuhanyzót környékező aljzatának magasságát is megemeljük. Csak így biztosítható, hogy a zuhanyzó összefolyó felé lejtsen az egész terület.
Új építésnél természetesen csak tervezés kérdése az akadály mentes zuhanyzó kialakítása, míg a fürdőszoba felújítások szinte mindegyikénél csak valamilyen kompromisszum mellett építhető ki az akadálymentes épített zuhanyzó.

vízszerelés, sérült vízcső javítás


Fürdőszobák felújításnál tehát beton aljzat bontással kell megkeresni a meglévő lefolyócső legalacsonyabban fekvő ráköthető pontját!
A betonaljzat vésése a fürdőszoba vízszerelés munka kényes művelete, mivel a betonaljzatban bárhol mehet fűtéscső vagy vízvezetékcső. Így nem csoda a vízszerelő bosszúsága, amikor bontás közben megsérül valamilyen vezeték. Ilyen esetben a vizszerelőnek egészen nagy területet fel kell tárnia ahhoz, hogy a sérült szakasz javítható legyen. Persze ilyenkor is óvatos bontást igényel ez a feladat!
beton vésés gyengítés nélkülAz épített zuhanyzó lefolyó nyomvonalának vésésekor ügyelni kell arra is, hogy a beton tábla minél kisebb sérülést szenvedjen, a bontás után is stabil maradjon. Ezért, néha célszerű kis kerülővel vinni a lefolyócső nyomvonalát!

lefolyó vízszint beállítás, vízszerelés

Épített zuhanyzó lefolyó csöveinek kialakításakor ügyelni kell a helyes lejtés meglétére is. Meg kell akadályozni a visszalejtést, mert a nem megfelelő lejtésnél a csőszakasz lerakódásai, leszűkítik a lefolyó átmérőjét vagy akár el is dugíthatják azt!
A visszalejtett lefolyó cső esetén figyelhető meg egy érdekes jelenség, a légdugó kialakulása. Helytelen lejtésnél maga a lefolyócsőben lévő levegő is kialakíthat szabad lefolyást gátló dugulást. A visszalejtés miatti lerakódások csökkenő keresztmetszet képződése és a kialakuló légdugó miatt nem képes a leengedésre váró víz szabadon lefolyni. Csak ha már elég nagy vízoszlop nyomás keletkezik, akkor képes a bentrekedt levegő átlendülni az akadályon. Ez a jelenség gyakorlatban zuhanyzáskor a zuhanyzó aljzaton összegyűlő vízet eredményez, ami csak lassan tud lefolyni, mintha állandó dugulás lenne. Elég kellemetlen, amikor a lábunk alatt tocsog a víz zuhanyzáskor! Ráadásul az ilyen kellemetlenség mellett a lefolyó csőben lévő víz a csőtoldások gumitömítésein áthatolhatnak, mivel azok csak bizonyos mértékű vízzárást biztosítanak, nem álló vízre vannak tervezve. Így víz szivárgás is előfordulhat rossz lejtéssel készített épített zuhanyzó lefolyó esetén.

Épített zuhanyzó vízellátása

zuhanyzó fej

Vízellátás kialakítása háromfélekép készülhet: zuhanyzópanelhez, falon kívüli vagy falon belüli csap szerkezethez.

Zuhanyzó
panel:

zuhanypanelA zuhanyzó panelek szépek, ha az új korára gondolunk. Mert használat köben lerakódik rajta a vízkő, ami ilyesztő egy picit.
Másfelől a zuhanyzó panelek tele lehetnek fúvókákkal, ám ne gondolja azt, hogy az maszírozásra jó lesz! Ahhoz felfokozott nyomás kellene, amit egy szivattyú képes csak előállítani.
Tehát a különféle kütyü, csak még egy alkatrész, ami használatkor rohamosan eldugul, elvízkövesedik.
Gondoljon ezekre a körülményekre is mikor épített zuhanyzót alakíttat ki!
Amennyiben mégis a zuhanypanel mellett hozza meg a döntését, meg kell vásárolnia még a kivitelezés kezdete előtt. Erre azért van szükség mert a fürdőszoba vízszerelés kötés kialakítás munkálatnál pontosan kell tudni hol van a panel belselyében akkora hely, hogy elférjenek a csatlekozó csövek és kötések. A vízszerelő kialakításkor oda kell figyelni erre, mivel minden zuhanypanelben máshol találni akkora helyet, ami megfelelő lehet erre a célra.Falon kívüli csaptelep:

falon kívűli csaptelep
A falon kívűli csaptelep sajátossága, hogy a teljes kezelő szerkezet a falon kívűl helyezkedik el, épp úgy mint a felső esőztetőhőz való vízelvezetés is!

Ennek a típusnak fürdőszoba felújítás vízszerelés munkálatánál egy szabvány méretű hideg - meleg vízkiállást kell készíteni.

zuhanyzó csap távolság beállítás
Ennek a kiállás falikorongjainak távolságát egy ügyes szerkezet segítségével megfelelő távolságra helyezhetjük. A vízszerelő eszköz segítségével nem csak a távolságot állíthatjuk be de a vízszint és a párhuzamosság meglétére is ügyelhetünk. Így, az ilyen eszköz, alapfelszereltség egy fürdőszoba vízszerelő szakembernél.

Falon belűli csaptelep:

falon belüli csaptelepModern megoldásként a falon belüli csaptelep ajánlható, mivel ennek a csapnak szerkezete fal síkon belül helyezkedik el. A kiálló csövek elkerülésével a falban lehet elvezetni a vizet a kézi tusolóhoz és a felső esőztetőhöz is. Csak a kezelő szerkezet látszik, ezért is tűnik modernebbnek, mint a többi csaptelep típus.

Két alapvető fajtája létezik:falon belüli csaptelep típusok

A különbség leginkább a beépítés mélységében jelentkezik.
Ha a falon belüli csaptelep mellett döntünk át kell gondolni a falvastagságot, amibe telepítve lesz.
Egy vastag főfalba minden további nélkül telepíthetők az ugynevezett box kivitelűek. Ezeknek minimum 8cm mélység kell. A boxban, dobozban foglal helyet a csap szerkezete, így könnyen cserélhetők az alkatrészek. Azonban egy vékony válaszfal esetén a megfelelő mélységű vésésnél a fürdőszoba vízszerlő munkánál akár át is lyukadhat a fal, így a szomszédos helység javítási munkálataira is szükség lesz!
Ezért a vékonyabb válaszfalakba érdemes lehet a falon belüli csaptelep másik fajtáját megvásárolni, amelyikhez nincsen külön doboz. Ehhez kb. 6 cm mélyésgű vésés is elegendő lesz.

A falon belüli csaptelepek telepítése után, még a rögzítés és bevakolás előtt nyomáspróbával meg kell győződni a vízcső kötések tömítettségéről.

vízszerelés, vízcső hővédelemAz újonnan telepített vízcső szakaszokat, csatlakozásokat a hőveszteség elkerülése céljából hőszigetelni is kell! A már ellenőrzött szivárgásmentes csöveket, kötéseket, csőhéjak és szigetelő filcek segítségével beboríthatjuk. A rögzítést pedig a szerkezetet gondosan körbeölelő gipsz biztosítja. Fürdőszoba vízszerelő munkánál figyelni kell a gipszelés minőségére! A falikorongok rögzítése éppolyan fontos, mint a falon belüli szerkezet mozdulatlansága.


Precízen kivitelezett fürdőszobai felújítások velünk!

Fürdőszobának vízszerelése: Mosdó áthelyezése

mosdó áthelyezés


A bontások elkezdése előtt tisztába kell lenni a mosdó, épített mosdó teljes paramétereivel, mivel a csatlakozó vízkiállásokat és lefolyó helyzetét megfelelő helyre kell pozicionálni.

A fürdőszobák vízszerelése talán a legegyszerűbb vízszerelő feladata a mosdó áthelyezés.
Megbontva a falat, fel kell tárni a régi vízvezeték csövek és lefolyó csatlakozási pontjait. Véséssel kell biztosítani a szerszámok hozzáférését is. A vízszerelés bontási munkálatai törmelékkel és porral jár eggyütt, ezért a felületek takarására és mechanikai védelmére még a vízszerelő munkák megkezdése előtt gondoskodni kell!

mosdó áthelyezés vízszerelés

Rendszerint találkozni olyan régi lefolyó csővel aminek szűkebb a keresztmetszete a kelleténél. Most nem a lerakódásokra gondolok, hanem arra, hogy rosszul lett megválasztva a lefolyó cső mérete. Ez gondot okozhat például egy olyan ágban, ahol a mosógép is rá van kötve egy 32mm átmérőjű lefolyócsőre. Mosáskor a gép szivattyúja telenyomja a lefolyócsövet vízzel, és az összetodúló víztömeg vákum hatást fejt ki a lefolyó szakaszban. Ha ugyanerre a szakaszra van kötve egy zuhanyzó lefolyó, akkor nagy valószínűséggel előfordul, hogy a vákum elszívja a zuhanyzó lefolyó bűzzárást biztosító vizét, így megjelenik a fürdőszobában a csatorna szag. Ezért érdemes átvizsgálni a lefolyócső átmérőket fürdőszoba vízszerelés munkálatoknál, és ha szükséges nagyobb átmérőjűre kell cserélni!


Nagyszerű lehetőségek a fürdőszobája felújításánál!

Fürdőszobában vízszerelés: Kád kialakítás

kád csatorna rákötés

A fürdőszobák vízszerelési munkákhoz hozzátartozik a régi kád lecserélése, vagy épp egy másik helyre való kialakítása.
A dugulás elhárítás megkönnyebbítése végett hozzáférhetően kell elkészíteni a kád csatorna rákötését.

kád fix rákötés lefolyóra

A bekötésnél nem alkalmazunk flexibilis csövet, mivel az ilyen cső nagyon sérülékeny, a vékony fala könnyen kilyukadhat. A fix lefolyó bekötés biztosítja, hogy hosszútávon is beázás mentesen használható legyen a kád.

Kád átalakításkor is célszerű megvizsgálni a lefolyócső keresztmetszetét és a 32mm-est lecserélni nagyobbra, mivel a kádból leeresztett víztömeg nem kívánt vákumhatása kis lefolyó átmérőnél biztosra vehető.

vákuum légbeeresztő kád mögött

Akkor is érdemes foglalkozi a csőszakasz vákum hatásával, ha megfelelő keresztmetszetű a régi lefolyócső hálózat.
A kád átalakítás vízszerelő munkánál könnyedén kialakíthatunk egy légbeszívást biztosító szelepet, amit a kád oldalán vezetve elrejthetünk. Van akkora zárt tér a beépített kádnál, hogy ez a vákuum szelep működőképes legyen.
kád vízkiállás, lefolyó kiállásMivel az új kád alakja eltérhet a régitől, szükség lehet a kád csaptelep helyzetének megváltoztatására is! Miden kádnak máshova esik az a pontja, ahol a csaptelepből érkező víz nem a kád peremére esik. A kádcsaptelep magassági pozicióját is változtatni kellhet. Persze ehhez ismerni kell a kádbeépítés pontos magasságát, mert az alacsonyra szerelt kádcsaptelep kézi tusoló csőve nem fér el, a masra szereltnél pedig esztétikailag nem megfelelő. A vízszerelőnek is ismernie kell a kádbeépítés helyes módszerét , ahhoz hogy tartósan és gondok felmerülése nélkűl használi lehessen a kádat.kád lábak helyett

A kádbeépítés helyes módszerét figyelembe véve, a gyakorlatban elterjedt kádlábak használata nem megfelelőek (kivéve a kütyűkkel ellátott kádakat)
A kád lábakkal ugyan könnyeddé válik a kád szintjének beállítása, ám a lábak nem alkalmasak stabil kádfenék alátámasztásra. A gyakorlatban azonban a vízszerelők lábakra helyezik el a kádat, majd a peremeknél különféle fülekkel rögzítik azt. Na hát.. pont ez a gyakorlat vezet kádrepedéshez, kád felöli beázáshoz!
Évtizedes tapasztalatok mutatják azt, hogy ezen a gyakorlaton mindenkinek változtania kellene!

Évtizedes szakmai tapasztalat fürdőszobák felújításában!

Fürdőszoba vízszerelés: Radiátor áthelyezés

A fürdőszoba felújítás tervezési szakaszában a radiátor áthelyezésére is sor kerülhet.
Az természetes, hogy egy fürdő felújtások alkalmával szívesen megszabadulunk a fűtéscsövek nyomasztó látványától, viszont a radiátorok áthelyezésénél a fütési viszonyok megváltozásával már számolni kell. Például egy lapradiátor lecserélése törölköző radiátorra jelentősen lecsökkenti a fűtés kapacitást. A törölköző radiátorok hőleadó képessége csak a töredéke lapradiátorokénak, ráadásul azért törölköző radiátor, mert ezen szeretnénk megszárítani a törölközőket is. Így, persze még jobban letakarva a hőleadó felületet, még jobban hozzájárulunk a fürdőszobánk fűtésének megváltoztatásához. Vagy épp a radiátor helyzetét megváltoztatva borítjuk fel a fűtés viszonyokat, hiszen az ablak alá telepített radiátoroknak jelentős funkciója is van, mivel a hőleadás következtében a levegő mozgás megakadályozza az ablaküveg párásodását. tehát ha elmozdítjuk az ablak alól a meglévő fűtőtestet, akkor ennek következményével is számolni kell!

padlófűtés visszatérő ágból

A fűtés korszerűsítés akár magával hozhatja a padló fűtés kialakításának lehetőségét is. A radiátor visszatérő ágát padlóban hőszigeteletlenűl, tekervényesen elvezetve könnyedén kialakítható a működő padló fűtés!
Kreatív lehetőségek tárházát kínáljuk fürdőszobák felújításakor!