kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Belső és külső térben használható burkolat:

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Belsőtér és külsőtér burkolat szempontok

Beltéri -külsőtéri felhasználhatóság:

Meg kell különböztetni burkolás folyamán, a belső térben és a külső térben felhasználható burkoló anyagokat. Külső térben az állandó hőmérsékletváltozások és ezek jelentős mértékű változásai (gondoljon a napsütésre majd árnyékra) indokolttá teszik burkolás folyamán felhasznált burkoló anyagoktól, hogy ellenálljanak a változásokból eredő feszültségeknek.

Burkolat vásárlás

Köztudatban sok téves elképzelés alakult ki az elmúlt időszakban. Ezekre fókuszálnék leginkább mostani írásomban.

A vásárolt burkolat megfelelő szokott lenni, hisz kültérben a kritikus helyekre, általában aljzatra rakatnak burkoló lapokat, és ezek mind gres kerámia lapok. Szinte elhanyagolható nedvszívó képességük teszik alkalmassá a kültéri használatot. Sajnos még a burkoló lapok fagyállóság szabályzási előírási ellenére is előfordul, hogy a vásárolt fagyálló burkoló lapok felülete egy két tél után kagylós felválásokat produkál. Ezeket nem tudjuk kiszűni vásárláskor. Az ilyen problémával pert lehet nyerni a gyártó cég ellen.

Azonban az előbb említett gyártási hibán kívül legtöbbször más probléma sűrűbben szokott előfordulni.
Visszatérek a köztudathoz miszerint a fagyálló ragasztó az elnevezéséből ítélve alkalmas külső téri burkolás munkákhoz.

Ám ez nem így van!

A külső térben használható ragasztónak csak az egyik tulajdonságának kell lennie a fagyállóság. Ugyan ilyen fontos, a ragasztáskor keletkező tapadóerő és az alakváltozás képesség is. Mivel a burkolat a hőmérséklet ingadozásra folyamatos méret növekedéssel és csökkenéssel reagál, ezért a ragasztóra hárul ezen méretingadozás feszültségeinek elvezetése. Ez csak flexibilis ragasztónál valósul meg.

De ezzel a szóhasználattal is vigyázni kell! Önmagában a flexibilis igazából nem jelöl semmit. A gyártó döntheti el hogy minek nevezi.

Szabvány, mérhető és állandóan felügyelt minőség a ragasztók alakváltoztatási készségére az S1, S2 jelölés biztosítja (MSZ EN 12004) Tehát csak ha ilyen jelölést lát a ragasztó csomagolásán, csak akkor lehet biztos, hogy bevizsgált minőségű ragasztóról van szó.

Érdekességként egy adat:
Az S1 jelölés 2,5-5mm közötti lehajlás, míg az S2 5mm feletti lehajlás elviselésére is képesek!

Igaz, ezért a tulajdonságukért felelős adalék a ragasztó árában is jelentkezik, de aki már átélt burkolat felfagyást az tudja, hogy nem a ragasztó ára a legdrágább, hanem az új burkoló munka:

Ragasztón kívül az alkalmazott élvédők anyagára is figyelemmel kell lenni, ha azt külső térben kívánjuk felhasználni.
A műanyag alapú élvédők uv sugárzás ellen nem védettek, ráadásul rendkívül sérülékenyek is ezért ezek nem alkalmasak külső térbe.


Fugázókról is néhány szó:

Fuga a burkolat első védelmi vonala víz behatolás ellen. (A megfagyó víz felfeszíti a burkoló lapokat)

Tehát, joggal megérdemli, hogy a lehető legjobb fuga anyag kerüljön a burkoló lapok közé. Neve sincs nagyáruházi fugákat kerüljék el jó messzire.

Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!