kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Beázás terasz burkolaton

Ismerje meg a terasz beázás okait, kerülje el a felesleges költségeket!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Jelentős anyagi problémát okozhat, ha beázás van a terasz felől, valószínűleg ezt nem is kell nagyon túl magyaráznom. A terasz felületére érkező csapadék átjutva a burkolás felületén, tovább jut egészen addig, míg megjelenik a terasz alatti helység mennyezetén, vagy oldalfalán. A terasz felöli ázás következményeit kell helyre állítani és persze a kiváltó okokat, megszüntetni. Nos, ez valóban többe kerül mint azt első hallásra gondolná az ember!

Terasz felöli beázás

Miért ázik át a terasz?

A trehány, összecsapott burkoló munka ugyan úgy okozhatja a terasz beázását, mint ahogy a rosszul elvégzett megelőző munkafolyamatok is.

Terasz beázás okai:

- Terasz vízszigetelés hiánya vagy helytelen kivitelezése.
- A terasz burkolat fuga repedése.
- A terasz burkolat dilatációs hibái.
- A terasz betonjának burkolat lerakás utáni megmozdulása.
- A terasz beton megfelelő lejtésének hiánya.
- Burkolás hibák

Abban az esetben, ha egy terasz gondos rétegrenddel van elkészítve, még abban az esetben sem ázhat át, ha a burkoló munkát végző hibázott is a burkolat lerakásnál.

A terasz betonjától megkövetelhető, hogy akár "csupasz" állapotában se ázzon át.
A terasz víz behatolás ellenei védelmét nem egy utólagos vízszigeteléssel kellene megcsinálni. Nem csak olcsóbb, de egyben tartósabb megoldás is, ha a beton rétegeibe van kialakítva a vízszigetelés. Ez azt jelenti, hogy:

A terasz betonja mindenesetben:
Két réteg beton és közte precízen összeolvasztott bitumen lemez szigetelésből kell álljon!

A bitumen réteg tartja távol a burkoló lapokon átszivárgó vizet. Amennyiben nincs helység a terasz alatt akkor is érdemes így kialakítani a terasz betont, mert az alulról feláramló nedvesség is kárt tud tenni a terasz burkolásban.
A kétrétegű beton elhagyásával a kőműves munka folyamán óriási hibák keletkeznek.

Ha helytelenül készült a terasz beton, ebben az esetben marad az a lehetőség, hogy utólag lesz a vízszigetelés megcsinálva.
Mindig csak is kültérre való vízszigetelést szabad használni!
A falcsatlakozásokat és dilatációs réseket mindig, minden esetben még pluszba meg kell erősíteni hajlaterősítő szalaggal is! Az is nagyon fontos, hogy az előírásoknak megfelelően használják a vízszigetelő anyagot, és soha ne térjenek el azoktól.

Egy példa erre:
A szükséges idők betartása, így az előírtaknak megfelelően nem érheti bizonyos ideig nedvesség az elkészített vízszigetelést. Sajnálatos módon nem csak ezekről, de sok egyéb fontos dologról is el szoktak feledkezni a vízszigetelést készítők.

Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!