kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Aljzat burkolás 1.rész

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Tartalom amiről az 1. részben olvashat:
- Aljzat előkészítése burkolás előtt
- Aljzat felület minőségének ellenőrzése,
- Aljzat egyenetlenségének vizsgálata,
- Aljzat lejtésének vizsgálata,
- Vízszigetelés

Aljzat előkészítése burkolás előtt:

Aljzat burkolás megkezdése előtt a burkoló feltétlenül ellenőrzi majd kijavítja a felület minőségét, meg megvizsgálja a meglévő repedések mibenlétét, az aljzat egyenetlenségeket és a vízszintességet, illetve ahol kell a lejtés meglétét. Majd kijavítja ezeket és végezetül vízszigetelő réteggel látja el a beton felületét.

Felület minőségének ellenőrzése:

Előfordulhat hogy az aljzat beton felülete nem alkalmas a burkoló lapok ragasztására. A beton alapanyag minőségi hibájából (rossz arányban kevert beton), a betonozás utómunkálatainak (felület nedvesen tartás, takarás, fagyveszély) hiányából adódóan a beton felülete "porlik". A teljes felületről el kell távolítani a porló, gyenge részeket, és erre az esetre kifejlesztett adalék szerrel kezelni kell, meg kell erősíteni a felületet. Szerencsére már vannak ilyen speciális anyagok, bár mélyen a zsebbe kell nyúlni! .. Megelőzés! Be kell tartatni a kőműves munkafolyamatok előírásait. (ezekről is írok másik oldalon, hogy Ön tájékozott legyen)

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Meglévő beton (esztrich) repedések vizsgálata:

Meg kell különböztetni a repedést és a dilatálást, mert önmagában még a beton repedése nem okoz burkoló szempontból problémát. Szinte minden aljzat beton felületén keletkeznek hajszálrepedések. Ha nem mozgásból származik a repedés akkor az nem káros a burkoló lapok nem fognak megrepedni.beton repedés javításAzonban, ha a repedés az egész táblát átszeli vagy mélységéből gyanítható, hogy beton elválásról lehet szó, akkor a beavatkozás elengedhetetlen. Műgyanta alapú folyékony állagú anyaggal kbetonvarrasiöntve a repedést összeragasztható a két beton tábla.

Önmagától dilatáló beton táblát betonozáskor meg lehet előzni.
Ha a beton tábla alatt hő- lépés zajcsökkentő szigetelést kell elhelyezni azt feltétlenül előírásnak megfelelő keménységű szigetelő anyaggal tegyük. A kőműves kivitelező sporolás céljából hogy több maradjon neki, fél árban alacsonyabb besorolású szigetelőlapot vesz, gondolja úgyse látszik. Csak később jön elő a hiba, amikor már a kőműves ki lett fizetve.
Vagy más esetben a munkanap végeztével befejezetlenül abbahagyott beton tábla is elválhat a következő napon készített beton táblától. Egy precíz kőműves csak akkor áll meg a betonozással, amikor az előre elgondolt dilatáláshoz nem ér, és nem dobja el a szerszámot mert letelt a munkaideje. Ellenkező esetekben a beton és a tulajdonos pénztárcája látja ennek a kárát. ..Megelőzés!.. Alkalmazzon precíz kőművest!

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Aljzat egyenetlenség vizsgálata:

Sok kőműves büszke az elkészített aljzat munkájára. Sőt még az ügyfél is meg van győződve arról, hogy milyen jó munkát végzett a kőműves brigád, abból kiindulva hogy még a légy is elcsúszik olyan sima a beton felülete. A látvány tovább fokozható excenteres beton csiszolóval, ám attól hogy a beton sima felületű még nem jelenti azt, hogy sík is!
A használt modern adalék szerek a frissen készített beton felületére látványosan sima és kemény bevonatot képeznek.
Burkoló szemmel viszont síkfelület kell!betonaljzat sík egyenletesség ellenőrzéseEgy legalább kétméteres élvonalzó vagy vízmérték sarkára döntve, ráhelyezve a vizsgált felületre megmutatja a beton egyenetlenségeit. Számtalan ügyfelemnek tátva maradt a szája (felháborodásában), mikor kiderültek a két méteren mért sokszor cm-es hibák, egyenetlenségek. ..Megelőzés! A kőműves munkadíj kifizetése előtt ellenőrizni kell a beton felületét!

A burkoló, a kőműves trehány munkája miatt kell hogy kiegyenlítést végezzen a beton felületén. Sok kőműves, de még burkoló is önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntésével egyenlíti ki a felületet, helytelenül. Csak nagy ipari jelleggel, folyamatos pumpálás és terítés mellett lehet tökéletesen síkfelületet készíteni. Ehelyett a gyakorlatban bevett helytelen szokásként a burkoló vödrönként kevergeti, majd teríti az önterülő anyagot. Minden egyes keverés után jelentős méretű púpok és gödrök keletkeznek a kiöntött felületen. Így nem célra vezető ez a módszer. Mindemellett a nagyipari módszer tökéletes, még a vízszint is tökéletesen beáll, amennyiben egyszerre öntik meg a helységet.

A vödrönkénti alkalmatlan, míg a nagyüzemi pumpás viszont drága módszer, mert a vízszint eléréséhez sok önterülő anyagra van szükség.

Amit én alkalmazok módszer az ugyan nem alkalmas a vízszint kiigazítására, viszont a lehető legsíkabb felületet a lehető leggyorsabban lehet elérni vele. Mondom ezt annak tükrében, hogy a vödrös majd a nagyüzemi módszer alkalmazásán is túl vagyok.

Aljzat kiegyenlítését alapozással kell kezdeni: portalanítás után, mélyalapozóval kezeljük a teljes felületet ezzel a beton mélyebb rétegeit megerősítve egyenletes és kevésbé nedvszívó felületet kapunk.

A burkoló lap alá külső térre és belső térre más-más összetételű alapozó szükséges! (vízszigetelés nélküli terasz, vagy nem nedvszívó felületre) Alapozás munkálatai után következhet az aljzat kiegyenlítése.

Két rétegben és merőlegesen egymásra két irányban legalább kétméteres elhúzó szerszámmal a burkoló lap ragasztásához is használt ragasztóval végzem a kiegyenlítést.

Eredményként síkfelületet kapok. ..Erre a felületre rá lehet tenni ellenőrzésként az élvonalzót!

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Aljzat lejtésének ellenőrzése:

A beton lejtésének óriási szerepe van a burkoló lapok felszínére jutó víz elvezetésében. Sok esetben találkoztam lejtésében rosszul készített vagy egyáltalán nem lejtő betonnal.
Teraszon a hordozó réteget a betont kell min 1-1,5%-os (hivatalosan2%) lejtéssel készíteni, mert utólag már nagyon macerás kiigazítani a hibás lejtést. A lejtés szempontjából rosszul készített terasz aljzat betont utólag, ha 1,5cm vastagság felé kell mennie a kiigazító rétegnek, bizony már csak speciális cement alapú habarccsal lehet biztonságosan kivitelezni a lejtést. (..No meg mélyen a zsebbe nyúlni!) .. ..Megelőzés!

A kőműves munkáját mindig ellenőrizni kell még a munkadíj kifizetése előtt!

Eddig a kültéri beton lejtéséről volt szó, ám a beltérben is foglalkozni kell a lejtés meglétének ellenőrzésével!

Fürdőszoba aljzatnál az épített zuhanyzó tálcájánál szinte megoldhatatlan problémát okoz a nem körültekintő kőműves munka. Egy belépővel, párkánnyal magasított épített zuhanyzó tálcánál csak esztétikai hátrányt okozhat a rossz irányú beton lejtés. Maximum szintkülönbséggel megoldható a probléma.

akadálymentesen épített zuhanyzó tálca akadálymentesen épített zuhanyzó tálcaNem úgy az akadálymentesen épített zuhanyzó tálcájánál.

Belépve az épített zuhany tálcába a burkoló lapok csak is a lefolyó felé lejthetnek. Pont szerű vízgyűjtésnél befele, vonal szerű vízgyűjtésnél pedig kifele kell, hogy lejtsen a leragasztott burkoló lap. Ráadásul síkban kell lennie a burkoló lapoknak a fürdőszoba többi aljzatára ragasztott burkoló lapokkal. Így könnyű átlátni, hogy a beton lejtés kialakításához precíz körültekintő kőműves munka kell.

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Vízszigetelés:

Ahol nincs a terasz alatt helység a vízszigetelés elhanyagolható.

Azonban, ahol lakó helység, garázs vagy bármi más van ott elengedhetetlen, hisz senki nem akar a burkoló lapokon átszivárgó csapadék foltjait nézegetni, javítgatni. Ugyan ez a helyzet beltérben is. A fürdőszoba burkoló lapjai két helyen is ki vannak téve a víz kellemetlen tulajdonságának. A fürdőszoba kád és az épített zuhanyzó burkoló lapja felöl érkező víz kritikus lehet. A víz a legapróbb repedéseket is megtalálja átáztatva a környező falakat:beázás burkoló lap felölAki azt gondolja, hogy megspórolható a vízszigetelés az később mélyen a zsebébe nyúlhat.

Mindenekelőtt a kőműves munka során a betont két rétegben kell elkészíteni, köztük bitumen (nem nejlon) lemezszigeteléssel. Nejlon nem alkalmas a víz szigetelésére, mert elöregszik, lebomlik. Régimódi kőművesek még máig is ezt alkalmazzák, hibásan. Visszatérve a bitumen lemezre elmondható, a vízszigetelés egy nagyon kényes munkafolyamat.

Mivel a víz a legkisebb hibákat is megtalálja így a bitumen szigetelőlemez illesztéseit, átlapolását tökéletesen egymásra kell olvasztani. Nem lehet hibázni! Ráadásul az elkészített szigetelésre egy újabb réteg beton kerül, így ezen kőműves munka folyamán fokozottan ügyelni kell a szigetelés sértetlenségére. A legapróbb benyomódás, hajszálrepedés is végzetes lehet! .. Megelőzés!(már megint) .. Jól nézze meg kivel végezteti el a vízszigetelés munkáit!

Burkolólap alá is érdemes vízszigetelést elhelyezni. Az előbb részletezett elkövethető hibák következményeinek kivédésére többféle lehetőség is van.

Fürdőszoba burkolás alá elegendő a folyékony szigetelő fólia felkenése két rétegben. Kád "vizes falára" zuhanytálcás zuhanyzó oldalfalainál ez a módszer elegendő, mert nincs állandó víznek kitéve a burkoló lap.

Azonban egy épített zuhanyzó burkoló lapjai főleg a tálcánál állandó üzemi víznek van kitéve. Ide nem elegendő a folyékony fólia, mert "felolvadhat", aminek következtében meggyengül a tapadás beton és burkoló lap közt.

Megreped a fuga ezzel erősebbé válik a víz beszivárgása. Végül bontás a következmény. Terasz burkolás alatt sem alkalmazható a folyékony fólia felkenése víz szigetelés céljából.

..Megelőzés! (már megint) .. Használjon kétkomponensű erre a célra kifejlesztett vízszigetelő habarcsot! Ezt is két rétegben kell felhordani. A gyártó által megadott kötés idő alatt nem érheti csapadék, ezért gondoskodni kell a megfelelő takarásról!

Vannak még olyan vízszigetelő rendszerek, amelyek alkalmazásával a burkoló lap fugáin keresztül át szivárgó csapadékot, vizet elvezetik a burkoló lap alól. Így nem keletkezik a burkoló lap alatt pangó víz, amely a fagy hatásai miatt veszélyes.

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Folytatás: aljzat burkoló munkák 2.rész

Tartalom amiről olvashat:

- Burkoló lapok ragasztása aljzatra
- Burkoló lap ragasztó minősége,
- Dilatálás fontossága,
- Alkalmazott burkolótechnika,
- Burkolat váltás,
- Fugázás szakszerűenPrecíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!