×
  kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, fürdőszoba felújítás látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Aljzat burkolás 2.rész

Tartalom amiről az 2. részben olvashat:

- Burkoló lapok ragasztása aljzatra
- Burkoló lap ragasztó minősége
- Dilatálás fontossága
- Alkalmazott burkoló technika
- Burkolat váltás
- Fugázás szakszerűen

Burkoló lapok ragasztása aljzatra:

A hordozó réteg (beton, esztrich) megszilárdítása, lejtésének esetleges utólagos kialakítása, felületi vízszigetelés(ahol kell) és a beton felület kiegyenlítése után indulhat a burkoló lapok ragasztása.
Amire érdemes odafigyelni: - A burkoló lap ragasztó minősége, - Dilatálás fontossága, - Alkalmazott burkoló technika

Burkoló lap ragasztó minősége:

A terasz burkolás burkoló lapjai óriási igénybevételnek van kitéve. Napsütésben 20C°-ról hirtelen 50C°-ra melegszik a burkoló lap. Ez a melegedés tágulással jár együtt, bár ez szemmel nem látszik, ám a burkoló lap ragasztóját, a tapadását megviseli ez a tágulás. nem ilyen mértékű a hőmérséklet különbség mégis ugyan csak ezzel a belső feszültséggel kell számolni a nappali burkolás vagy fürdőszoba burkolás esetén, amennyiben padló fűtés van. Így ezek figyelembevételével már nem túlzás, ha jobb minőségű burkoló lap ragasztót flexibilis ragasztót igényel a padló burkolás.

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Dilatálás fontossága:

Az előbbiekben taglalt burkoló lap tágulás- összehúzódás okozta mozgásnak teret kell adni. Máskülönben a mozgásában gátolt burkoló lap ragasztása elenged. Rosszabb esetben fel is púposodhat a burkolás vagy épp elreped.

A betonozásnál kell kezdeni a probléma megelőzését.

A beton és a fix pontok között mint a fal biztosítani kell a dilatációs réseket (1cm) Egybefüggő beton felületeket is el kell választani egymástól külső térben 9m2, belsőtérben fűtött aljzat 25m2, nem fűtött aljzat 40m2-enként. Erre a célra vannak betonba építhető dilatációs profilok. Vagy egyszerű módon vékony szigetelőcsíkkal is el lehet választani a beton táblákat.

A burkoló lapokat úgy kell ragasztani a beton felületére, hogy a burkolás és fix pontok közt mint pl a fal meg kell hogy maradjon a rés. Ezért nem célszerű az amúgy szabályosan úsztatott kivitelben készített beton és a fal találkozásához tett vékony dilatálási céllal elhelyezett beton síkjából kilógó szigetelő csíkot levágni burkolás előtt. Ellenőrizhetetlen lesz, hogy a burkoló lap ragasztása nem ér e hozzá a falhoz. A kilógó csík nem zavarja a burkoló munkafolyamatokat, épp ellenkezőleg meggátolja, hogy akár a burkoló lap akár a ragasztása hozzáérjen a fix ponthoz a falhoz. Érdekes módon a gyakorlatban mindig levágják ezt a kilógó szigetelő anyagot!
..Megelőzés! Ne vágják le a fal és a beton közé helyezett kilógó szigetelő anyagot!

A különálló beton táblákra ragasztott burkoló lap dilatációs hézagját több féle módon is el lehet fedni.

Vannak rossz, jó és legjobb megoldások.

Rossz módszer a dilatációs hézag feltöltése fuga színével azonos szilikonnal. Mert a szilikon öregedése miatt ezt a kitöltött rést időközönként a régit eltávolítva újra kell szilikonozni, ráadásul a burkoló lapokhoz nem tapad tartósan a szilikon ezért egy idő után magától elválik. Ezért külső térben ezt csinálni egyenesen bűn!

Jobb megoldás, ha dilatációs profilt helyezünk terv szerint, már burkoláskor a burkoló lap alá. Azonban ha ez műanyagból készült az öregedés és a kopásállóság hiánya miatt idővel nem egy szép látványt nyújt.

dilatációs profil dilatációs profil

Legjobb módszer, ha a dilatációs profil szerkezete fémből készül és a látszó rész gumiból van!

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Alkalmazott burkoló technika:

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a burkoló lap, tartós lerakásához nem elég csak a ragasztó minőségét megfelelően megválasztani. Hiszen a legjobb minőségű ragasztó is gyengének minősül a természet erejével szemben. Napsütésben, szeles időben szó szerint pillanatok alatt elveszti a burkoló lap ragasztó a tapadási képességét. Hiába kopácsolja a burkoló a gumikalapácsával a lapok felületét, a megfelelő és biztonságos tapadás nem jöhet létre.

A rossz burkoló technika ezt eredményezi: a burkoló lapok felfagynak az első hideg alkalmával. felfagyott burkoló lap Nem csak a terasz burkolás munkafolyamatánál fontos a megfelelő burkoló technika alkalmazása.

Beltéri burkoláskor is fontos hogy a tapadás kellően kialakuljon a beton és a burkoló lap közt. Például a nappali burkolás, ha alatta padló fűtés van, ugyan fagyveszély hideg nem éri a burkoló lapokat, ám épp elég ez a hőmérséklet ingadozás, no meg a mindennapi terhelés, hogy a nem kellő tapadású ragasztás elváljon és kopogjon a burkoló lap.

Az egy oldalra, a beton felületre kent ragasztási technikával az a baj, hogy nincs az a burkoló aki biztonsággal kijelentheti, meddig tapad kellő mértékben a betonra felkent ragasztó. Sok burkoló kollega érthető okokból nem egyesével keni laponként a beton felületét, vagy a lapokat mivel haladni szeretnének.

A burkoló lap ragasztónak egy nagyobb felületre felkenve azonban nem kell napsütés vagy szél. Mégis a burkoló mire végére ér a megkent felületnek és az utolsó burkoló lapot elhelyezi, már nem lehet 100%-osan biztos abban, hogy a burkoló lap ragasztó tapadó ereje megfelelő. Ezzel nem vitatkozhat egyetlen burkoló kollega sem. Még akkor sem, ha gumikalapáccsal püföli a burkoló lapokat. Számtalanszor kellett még a jó hírben álló kollega után is kopogó lapot felszedni és újrarakni. Ez a kellemetlenség elkerülhető!

Kétoldali azaz kontakt ragasztáskor, mind a burkoló lap hátulját mind a beton felületét is bekenjük ragasztóval. Ilyenkor egyesével kell a burkoló lapokat kenegetni. Viszont a mind két ragasztásra szánt felület bekenésével 100%-os tapadás érhető el.

Minden esetben így ragasztom a burkoló lapokat az aljzatra. ..Megelőzés!

Ön, kedves olvasóm, csak ennek a burkoló technikának alkalmazásakor lehet biztos abban, hogy nem lesznek kopogó burkoló lapok!

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Burkolat váltás:

Olyan helységben ahol hidegburkolás és meleg burkolás burkoló lapjai egy látszó felületen találkoznak, alkalmazni kell a burkolat váltót. Amely különböző szélességben letakarja a dilatációs rést, ami akár 1,5cm is lehet.

Erre a résre a meleg burkolás tágulása miatt van szükség.

Nem csak rés keletkezik a hideg burkolás és a meleg burkolás találkozásánál, hanem szintkülönbség is.

Ezt is megoldják a változatos színekben, anyagban és szélességben kapható burkolatváltó profilok.

A legstabilabb profilokat be lehet ágyazni a hidegburkolás burkoló lapjai alá. burkolatváló profil 2 részes burkolatváltó profil 2 részes Sokszor előnyös a két részből álló profil. Az egyik felét a hideg burkolás lapjai alá kell elhelyezni, majd ha kész a meleg burkolás lapjai, akkor bepattintva rögzíteni lehet a második egyben látszó részt. Olyankor előnyös ennek a burkolat váltó profilnak alkalmazása, amikor a meleg burkolás lapjai klikkes rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, mivel a fix profilba nem lehet beemelni a meleg burkolás lapjait.

Még íves kivitelben is elkészíthetjük a burkoló lapok váltását.

burkolatváltó íves burkolatváltó íves burkolatváltó íves

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Fugázás szakszerűen:

Először is a fuga szerepe nem elhanyagolható, sőt, fontos szerepe van a látványán kívül a víz zárásában is.

Ezért nagyon fontos hogy jó minőségű fugát dolgozzunk be. Sajnos elképesztően sok gyenge minőségű burkoló lap fuga anyagot lehet kapni.

Ki ne találkozott volna olyan lágyfelületet adó fugával, amit egy egyszerű seprűvel is ki lehet söpörni.

Vagy épp olyan mélyen kivitelezett fugával, amiben minden por, kosz bennmarad.

Persze nem mindenért a fugázó anyag gyenge minősége okolható.

Puha, lágy fuga akkor is keletkezik, ha a burkoló túl hígította a fuga anyagot. Burkoló számára könnyebb folyékonyabb fugával dolgozni ezt megértem, ..de az eredmény?! ..A teljesen megkötött fugát a körömmel is ki lehet kaparni, kilehet söpörni. Az így elkészített fuga minden csak nem vízzáró és egy idő után nem is látványos fuga! Sok burkoló megdöbbenne, ha betartatnák velük a gyártó által ajánlott keverési arányt.

Mély fuga pedig főleg a gyenge minőségű fuga használatakor keletkezik. A burkolólap felületéről lemosott maradványokkal együtt a fugából is kimosódik a bekent fuga anyag, csúnyán kimélyítve azt, amiben a mélységéből fakadóan megállnak a szennyeződések.

..Megelőzés!.. Vásároljon jó minőségű fugát és alkalmazzon precíz burkoló szakembert!

Helyesen elkészített fuga felszínét csak nehezen lehet megkaparni, kopásállósága így szavatolt.

Jól bevált fugázó anyagként ismertem meg a gyorskötő adalékkal ellátott fugát. Aljzatra, pláne kültérre, terasz burkolás fugájaként kiváló. Sok burkoló ismeri ezt a fugát, mégsem használja, mert nehéz vele dolgozni. A gyártó is felfigyelt arra, hogy a burkoló szakik nem szívesen használnak ilyen adalékot tartalmazó fugát, ezért csökkentették belőle ezt a komponenst. Míg két éve valóban nehéz volt ezzel dolgozni, az adalék csökkentése miatt mára ez normalizálódott és vele "bitang jó" fugát lehet a burkolólapok közé készíteni!

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet, burkolás!

Előző rész:
Tartalom amiről olvashat:
- Aljzat előkészítése burkolás előtt
- Aljzat felület minőségének ellenőrzése,
- Aljzat egyenetlenségének vizsgálata,
- Aljzat lejtésének vizsgálata,
- VízszigetelésPrecíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!