kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba burkolás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel!

Burkolás alapozás

Alapozás burkoló munka előtt

alapozás

Burkolás alapozás megerősíti azt burkolás réteget, amely felelős a burkolat tartósságáért!

Burkolás alapozás

A burkoló szakember hiába csinál egy kiadós takarítást burkolás munka megkezdése előtt, még ha teljesen makulátlannak tűnik is a beton felülete, akkor is számottevő mikro por marad rajta!

Az alapozás egyik szerepe az, hogy a felszínen lévő, szemnek láthatatlan port megkösse, valamint hogy az alapozó fajtájától függően különféle mértékben bejusson a porózus felületbe, és ezáltal meg is erősítse azt, vagy épp alulról érkező párazárást biztosítson.

Ha az alapozási folyamat kimarad, akkor a por miatt a felületen nem fog megfelelően megtapadni a burkoló ragasztó. A gyengén megerősített vakolat, vagy beton aljzat azt fogja eredményezni, hogy a ragasztás engedni fog a különféle feszültségek feszítő erejének, vagyis a burkolat a ragasztóval együtt leválhat az aljzatról.

Másik szerepe a burkoló felület kapillárisainak elzárásával a felület nedvszívásának egyenletessé tételében van.
Az alapozóval kezeletlen felületre kent burkoló ragasztóból hirtelen felszívódik a víz jelentős része. Ez károsan hat a burkoló ragasztó kötési folyamatára, jelentősen elgyengítve azt.

A burkolat ragasztót használatakor külső természeti hatások is gyengítik (a napsütés és a szél hatásai). Ha ehhez még társul, hogy alulról az alapozatlan aljzat felöl is negatív hatás éri a burkolat ragasztót, akkor biztosra vehető a burkolás hiba!

A vizesedésnek kitett felszínen (pl. külső tér terasz aljzat), felszálló vízpára esetén az alapozás csak alapos, és gondos burkolás munkával alkalmazható, mert számos mélyalapozó használata alkalmatlan ezeken a felületeken, és „visszaolvadva” gyengíteni fogja a burkoló lap tökéletes rögzítését.

A burkolás alapozásnál figyelni kell arra is, hogy magát az alapozót "filmképződés" nélkül terítsék le, azzal a megfelelő hígítással, amit a gyártó is ajánl hozzá. Alapozó anyagot a kezelendő felület nedvszívóképességének függvényében kell vízzel hígítani, és a burkolás felület majdnem telítettségéig kell bekezelni. Közben persze kerülni kell az alapozó filmképződését! (telítettség után már kialakul a film réteg!)

Maga az alapozó eljuttatása a burkolás felszínére több féle módon történhet:
Ecseteléssel:
Lehetőleg nagyméretű ecset szükséges, mert a nagy felületen kis méretű ecsettel soha sem végzünk. Megfelel a festők által is használt meszelő.
Hengereléssel: Nagyobb méretű tedy henger használata meggyorsítja az burkolás alapozás munkálatát.
Szórással: kézi permetezővel játék az alapozás.

Burkolás előtti alapozás anyagai: alapozók


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!