Terasz vízszigetelés készítése utólagAmikor terasz vízszigetelésről beszélünk elsősorban a megelőzésben kell látni a megoldást!

Teraszbeton beázás!
 
Hogyan, miért?

Hiszen a terasz betont két rétegben kell mindenesetben elkészíteni, úgy hogy köztük vízszigetelő réteg megakadályozza a víz beszivárgását a védett felületek felé?
Még ha a terasz alatt nincs is helység, akkor is két különálló rétegben célszerű készíteni a terasz betont, mert a köztük lévő vízszigetelés az alulról érkező talajvíz, talajpára ellen is védelmet nyújt!
Van vízszigetelés mégis beázik a terasz?

Ez azért van mert gondatlanul lett elkészítve a vízszigetelés, vagy a betonozáskor megsérült a jól elkészített vízszigetelés!
Nagyon komolyan kell venni a bitumenes szigetelőlemez lerakásának kialakítását és fokozott figyelmet kell szentelni a későbbi munkálatokra, ami az elkészített vízszigetelésen zajlik. Elég egy hibás bitumenes lemez összeillesztés, vagy elég egy apró kavics, ami a későbbi munkáknál belenyomódik a kész vízszigetelő rétegbe. A víz megtalálja a legapróbb hibát is!

Tehát: Készüljön bitumenes vízszigetelő réteg (megfelelő módon és gondos követő munkálatokkal),  mert ez a legtökéletesebb módszer a világon, ami távol tartja a nedvességet!


Utólag készített terasz vízszigetelés

Amennyiben nincs bitumenes szigetelő réteg a terasz betonjában, vagy sérülés miatt átenged, akkor utólag kell készíteni olyan vízszigetelő réteget, ami ellenáll a felülről érkező csapadéknak.

A piacon temérdek gyártó egy vagy két komponensű vízszigetelő terméke közül válogathatunk.
(érdemes megemlíteni, hogy teraszra ne alkalmazzon közismert nevén elterjedt folyékony fóliát!)

Utólagos vízszigetelő munkálatok:

Vízszigetelő munkák megkezdése előtt ellenőrizni kell:
  • terasz lejtés (min.1,5%) meglétét
  • felület szilárdságát
  • felületi repedéseket
  • felület egyenetlenségeket
  • portalanítást kell végezni
A vízszigetelő réteg alá kell elkészíteni, ha kell az utólagos lejtést adó réteget, mert az utólagos vízszigetelő réteg nem bírja stabilan megtartani a később készített lejtést adó réteget. Megfelelő terasz lejtés nélkül, az utólagosan vízszigetelővel lezárt felületen nagyon gyorsan pangó vizek gyűlhetnek össze, ami rövid időn belül terasz burkolat felfagyásához vezet.

Ellenőrizni kell a terasz beton felület szilárdságát, ha szükséges megerősíteni, mivel a felülethez való tapadás mértéke befolyásolja a terasz burkolat tartósságát!

A felületen meglévő betonrepedéseket megvizsgálva a rászoruló repedéseket javítani kell két komponensű műgyantával.

Az egyenetlenségeket is az utólagos vízszigetelő munkálatok előtt kell kiigazítani, mivel a vízzáró réteg csak korlátolt vastagságot képes tartósan magához rögzíteni.

Vízszigetelő munkálatoknál feltétlenül be kell tartani a gyártó előírásait.

Kenhető vízszigetelés: (Mapelastic, Sikalastic) anyagszükséglet 3,4kg/m2/2mm (minimum)
A terasz beton előkészítése után közvetlenül a vízszigetelés megkezdésekor, elő nedvesítésről kell gondoskodni! (csak matt nedvesítés)
A terasz vízvető profilt lerakva, fokozott figyelemmel készítjük el a hajlatok, áttörések vízmentes lezárását, amihez használhatunk hajlaterősítő szalagot.
A vízszigetelő két komponensét összekeverve glettvassal, hengerezve, szórással eldolgozzuk a terasz beton felszínén. Mindezt két rétegben hordjuk fel, ügyelve az egyenletes elterítésre. Tovább fokozhatjuk a vízszigetelő anyag rugalmasságát, repedés áthidaló képességét, ha a két réteg közé ágyazunk lúgálló szövethálót.

utólagos terasz vízszigetelés vízszigetelő eljárás hajlaterősítés vízzárás

Vízszigetelő lemez:
A két oldalt szövetfátyollal borított polietilén fólia alkalmazása több célt is egyszerre elégít ki.
Ez a fólia teljesen vízzáró és ha a leterített fólia illesztéseket is vízzáróvá tesszük, akkor teljes felületi vízzárást biztosít, amellett hogy egyben rétegelválasztóként is funkcionál úgy, hogy a hőmérséklet változásokból adódó feszültségeket elvezeti.
Az üvegfátyol réteg biztosítja a tapadást cement alapú ragasztóhoz. Szigetelő lemez ragasztásakor fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő tapadás létrejöttére. Lerakás menete közben többször is vissza kell emelni a lemezt, meggyőződni hogy alatta mindkét oldalon egyenletesen maradt-e ragasztó. Ez nagyon fontos lépés munkamenet közben! Szigetelő lemez ragasztása után azonnal elkezdhető a burkoló munka.


Drain rendszerű vizszigetelő lemez: (Schlüter / Guthjahr / Durabase)
Az alaplemez 3mm vastagságú dombor nyomott polietilén egy oldalt kasírozott üvegszövetfátyol rétreggel.
A rétegelválasztó alaplemez összeillesztéseinek vízmentes lezárásával teljesen vízzáró réteg készíthető. A dombornyomott polietilén hordozó anyag a betonfelületen keletkező repedések, vízszintes elmozdulásokból eredő feszültségeket is elvezeti!
Tovább fejlesztett változata a drain lemez vízelvezető, kiszellőztető és rétegelválasztó, feszültségmentesítő tulajdonságát is is kiaknázza. A dombor nyomott polietilén lemez összegyűjti és a lejtésnek köszönhetően el is vezeti a burkoló lapok alá kerülő vizet, ezzel együtt kiszellőztetési funkciót is ellát, amely segít a burkolatot rögzítő ragasztó nedvességtartalmának gyors csökkentésében. Továbbá a elválasztja a burkoló lapokat a fogadó felülettől, így a különféle vízszintesen ható hő tágulásokból, elmozdulásokból adódó feszültséget is elvezeti.
A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek! 2000-2015 © copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék