Rétegelválasztás, burkolat elválasztás

 

Terasz beton rétegelválasztás készítéseTerasz beton folytonos mozgásban van a hőmérséklet változásokból eredő tágulásból és zsugorodásból kifolyólag. Terasz betonján már a burkolás munkák megkezdése előtt repedések jelenhetnek meg, amit megvizsgálva eldönthető hogy foglalkozni kell-e vele, vagy sem. De a burkolás munka után is keletkeznek repedések a terasz betonban, amit már nem láthatunk csak a következményekkel kell szembesülni. A burkolaton is megjelenik a repedés, vagy fellazul a burkoló lap. Idővel sem keletkeznének káros repedések a terasz betonjában, ha a kőműves munkát gondos és szakszerű munkával végeznék el, de sajnos a terasz beton repedéssel nap mint nap szembesülni. A terasz burkolat fogadó felületének a betonnak bármiféle vízszintes elmozdulása (repedés, dilatálás), pláne a függőleges elmozdulások, óriási károkat okoznak a terasz burkolatban.

A függőleges irányú terasz beton elmozdulások megelőzésére a terasz beton elkészülte után már csak alap megerősítési, injektálási módszerek vannak.
A jövőben keletkező vízszintes irányú terasz beton elmozdulások ellen azonban védekezhetünk!
A betonrepedés okozta vízszintes elmozdulások a burkoló lapok ragasztására terhelődő feszültségei elvezethetők egy közbenső réteg beiktatásával:

Rétegelválasztás, burkolat elválasztás

rétegelválasztó lemez rétegelválasztó lemez

A rétegelválasztó lemez nem más, mint egy dombornyomott polietilén fólia, aminek a hátoldalára üvegszövetfáyolt kasíroztak. Ez a fonat biztosítja a terasz betonra való ragaszthatóságot, az üvegszövetfátyolra képes a burkoló ragasztó tartós kapcsolatok kialakítani. A rétegelválasztó lemez vastagsága alapesetben 3mm. A dombor nyomott PE fólia pedig olyan mesterséges üregeket képez a terasz burkolat és a beton között, amely képes elhajlással sérülés mentesen elviselni a beton repedésből származó vízszintes elmozdulásokat, a burkolat alá jutó víz fagyásából származó térfogat növekedést és még az alulról érkező páranyomást is elvezeti.


A terasz felfagyás egy rémálom!

Megelőzhető rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer segítségével!

Rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer lerakása

Elő munkálatok:
  • betonrepedések javítás
  • dilatáció áthidalás
  • felület megerősítés
  • lejtés réteg készítés, ha 1,5% alatti a terasz lejtés
  • felület kiegyenlítés

Terasz vízvető elemek helyre ragasztása után a burkolat alá kerülő rész le kell zárni vízzáró lemezzel is.
Majd a tekercsben kapható rétegelválasztó lemezt csíkokra szabjuk, lehetőleg pontos illesztésekkel egymás mellett és más csatlakozásoknál. Érdemes a betonra is felrajzolni a széleket.

feljelölés a betonra

Csíkonként előnedvesítést kell végezni. Ez matt nedvesítésből áll, és nagyon fontos, mert a beton felületére kerülő ragasztóból a felület minimális vizet vesz csak fel, ha előtte megtörténik a nedvesítés, ez pedig szinten tartja a ragasztó tapadás képességét!

csíkokra szabva a rétegelválasztó lemez burkolat elválasztó lemez lerakása
Rétegelválasztó lemez leragasztása után azonnal járható és burkolható felületet kapunk.
A napi burkolás munka végeztével mindig gondoskodni kell a teljes felület, gondos, eső elleni takarásáról!

Rétegelválasztó lemez leragasztásához használjunk lehetőleg jobb minőségű ragasztót pl: S1-es jelölésűt.
A ragasztásnak teljes felületen meg kell történnie. A megfelelő teljes felületi tapadást időnként a rétegelválasztó lemez visszaemelésével ellenőrizni kell!

burkolatelválasztó leragasztása

A hajlatokat, falcsatlakozásokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal, míg a rétegelválasztó lemez összeillesztéseit vízzáró lemezzel vízzáró módon le kell zárni.

hajlatok vízzárása hajlaterősítő szalaggal terasz vízszigetelés készítése lemezzel vízszigetelés

Burkoló lapok ragasztásának 100%-osnak kell lennie, azaz nem maradhatnak üregek a burkoló lap alatt!
Ezt legjobban folyó ágyas burkoló ragasztó alkalmazásával érhetjük el, üregmentes burkolás módszer segítségével.
A rétegelválasztó lemez mélyedéseit fel kell tölteni burkoló ragasztóval, majd megfelelő fogazású ragasztó lehúzóval terített ágyazatba nyomjuk egyenként a burkoló lapokat.

folyó ágyas ragasztó alkalmazása üregmentes ragasztás folyóágyas ragasztóval

Fokozott figyelemmel kell lenni az üregmentes leragasztásra!
A precíz minden részletre kiterjedő burkoló figyelem meghozza a gyümölcsét:

Tartós terasz burkolat, terasz burkolás szépségét és épségét élvezhetjük!

precíz terasz burkoló munka igényes terasz burkolás


Burkolat repedés, sérülés megelőzése,
repedés áthidalás, beton mozgások áthidalása rétegelválasztó rendszer segítségével!

 

A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek! 2000-2015 © copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbékg