Kád beépítés menete:


Beépített kád készítése?

Mivel kell kezdődnie a kád beépítésnek?

Falak derékszög ellenőrzése:

A falak egymáshoz mért 90 fokos szögét feltétlenül ellenőrizni kell, még mielőtt bármit is csinálnánk.
A derékszögtől való eltérés eredményezi a kád perem és a falak közti rés kialakulását, amit sok esetben csak esztétikailag és tartósságnak sem megfelelően lehet eltakarni. A fürdőszoba falának átázása elsősorban a zuhanytálca után a kád pereménél keletkezik.
A tátongó rés megelőzéshez szorosan a falak mellé kell tolni a beépítésre váró kádat. Amennyiben szükséges akkor korrigálni kell vakolással a megfelelő szög beállítást, vagy épp bevéséssel kiegyenlíteni a szögkülönbséget.

Beépített kád környezetének vízszigetelése:

A kád környezetének vízszigetelése is a kádbeépítés előtt kell, hogy elkészüljön.
A kád környékének vízszigeteléséről érdemes annyit tudni, hogy igazából az itt kialakított vízszigetelés csak a másodlagos védelem szerepét fogja játszani. Az elsődleges védelemnek a jól beépített kád kell legyen, ami a teljes kád stabilitásból és a szilikon fuga vízbehatolás elleni tömítésből áll. Ha a falak csatlakozásánál kialakított szilikon tömítés megsérülne, a bejutó víz útját a kád környezetén kialakított vízszigetelés fogja fel. Ritkábban előforduló kádlefolyó tömítetlensége miatt érkező vizet is a kád körüli vízszigetelés fogja elzárni.
DE azzal tisztában kell lenni, hogy a vízszigetelés ugyan nem engedi a falakba, aljzatba a hibából eredő vizet, azonban a szigetelés felszínén a víz összegyűlik. A felhalmozódott víz előbb utóbb megtalálja az utat, ha más nem elmegy a szigetelés végéig és ott csap le. Tehát bekenhetjük vízszigeteléssel akár az egész fürdőszoba aljzatát, az ajtóknál akkor is átázás keletkezik. Mégis, a vízszigetelés megléte esetén talán felfedezhetővé válik a víz, káros bejutása, így még az átázás előtt tudomásunkra juthat a hiba és lesz idő a kijavításra. Míg vízszigetelés nélkül csak a szomszédos fal, vagy mennyezet átázása után szerzünk tudomást a problémáról. Ezért neveztem el a kád környéki vízszigetelést másodlagos védelemnek.        

Beépített kád magasságának megállapítása:

A kád beépítés magasság változtatható. A kád magasságának beállítása rendszerint egy másik szakma a vízszerelő szakember keze nyomán történik. Csakhogy a vízszerelőnek vajmi kevés fogalma van a burkolat kiosztásokról, mivel ez a burkoló feladata. Amennyiben a kád magasságának beállításakor nem veszik figyelembe a burkolatot, annak helyzetét akkor előfordul az az eset, amikor vékony csík látható a burkolásban a kádnál. Ezek a vékony csíkok esztétikailag rontó hatással vannak. Összedolgozva két szakma: vízszerelő, burkoló, máris elhárítható egy apró, de a végeredmény szempontjából igenis fontos hiba.

Beépített kád rákötése a csatornahálózatra:

Ezzel a munkafolyamattal véget ért a vizsgálódás, az előkészületek és elkezdődött a kád fizikai beépítése.

Ezzel elkezdődött a kádbeépítés igazi problémája is!

A probléma abból fakad, hogy a csatornahálózatra rákötést végző vizes kollega akaratlanul is elkövet egy hibát!
A kádnak megfelelő stabilitást kell biztosítani!
A vízszerelő szakember a kádhoz vásárolt lábakkal oldja meg a kád szintezését. Jó estben a vízszerelő szakember a falra előre felfúrható tartó füleket is elhelyezi. Majd a lábakon álló kádat a helyére tolja és a csatorna rákötést elvégzi.
Ám aki azt gondolja hogy a kád lábak és a kád peremét alátámasztó tartófül elegendő a kád stabilitásához, az óriásit téved!
Sajnos még a kád gyártók is az ilyen beépítést referálják, és garancia vesztéssel büntetik a tökéletes kádbeépítést!
Ezt részletesen a további fejezetekben kifejtem, de most visszatérek a csatorna rákötésre.

Tehát, addig jutottam el, hogy a kád szintbeállítása után kezdődik a csatorna rákötés.
Az elkészített kád lefolyó tömítettségére kell kellő figyelmet kell fordítani! A gumi tömítést élettartam és tömítettséget növelő zsiadékkal kezeljük. Ami még a lefolyó csövek egymásba tolását is elősegíti. Kerülni kell a flexibilis rákötést, mert az ilyen flexi lefolyócső ugyan megkönnyíti a beszerelést, de a kád használata során rendkívül gyorsan eltömődik. A dugulás elhárításakor pedig a cső vékony fala nem szokta megúszni kiszakadás nélkül.
A kád lefolyócsövek összeszerelése után ellenőrizni kell a tömítettséget. A kádat megtöltjük vízzel és leeresztjük. Szivárgásnak nyomát sem tapasztaljuk és a kádból maradéktalanul lefolyik a víz, akkor jól dolgoztunk.
Ezzel az ellenőrzéssel a lefolyón kívül a kád helyes szintezését is megnézhetjük. A kádba öntött víznek teljesen el kell távoznia. Sajnos sok esetben fordul elő, hogy a kád peremeinek vízszintes helyzetének ellenére a kádból maradéktalanul nem folyt le a víz. Ebben az esetben a vízsszinttől eltérően kompromisszumos megoldást kellett találni. A maradéktalan víz lefolyása fontosabb szempont a kád peremének vízszintes helyzeténél, ezért apróbb állításokat végrehajtva korrigálni kellett a kád beállítást. 

Beépített kád alátámasztása, rögzítése:

Amennyiben megfelelően lett építve a kád, akkor az biztos nem fog mozogni.
A legapróbb mozgás is vízbeázást okozhat.
DE a kád rögzítésén kívül fontos, hogy stabil aláfekvést is biztosítson még, ha egy túlsúlyos ember is használja a kádat!
Stabil felfekvést a kád szintezéséhez használt lábak, oldalfalra felszerelt alátámasztók nem tudják produkálni!
Igaz, hogy sokat könnyít a szintezésben, ha a kád lábra szerelt, de mégsem szabad az összes terhelést csak a lábakra összpontosítani.
Nem csak a nagyméretű sarok kádak esetében kell alátámasztásokkal megerősíteni a kád alját, de kisebb méretű kádaknál is muszáj. A kád lábak csak rendkívül kis felületen támasztják alá a kádat. A kád repedése azért fordulhat elő, mert nem volt megfelelő az alátámasztás. Sajnos a kád gyártó cégek garancia vesztéssel honorálják azokat az igyekezetet, amelyek megakadályozzák az ilyen repedéseket.
A kád stabil alátámasztása fontosabb, mint a gyártó flegma mérnöki hozzáállása.
Próbáltam utána járni miért van az, hogy az elégtelen kád alátámasztást preferálják a gyártók!
Mindenféle mérnöki zagyvasággal ráztak le. Még olyat is mondtak, hogy az akril kádat nem szabad teljesen fixen beépíteni!
Ja. Nekik biztos jó! De a kád használója máshogy nem kerülheti el a beázást, súlyosabb esetben a kád megrepedését, csak akkor, ha a kád lábon kívül más alátámasztást helyez el.
Szóval a következőekben leírt kádbeépítési mód miatt a kádról szóló vásárláskori garanciát elveszítjük!
Ezzel jó tisztában lenni, mint ahogy azzal is, miért kell mégis ezt az utat választani.        
Vegyük sorba:

Kád aljának alátámasztása:

Teljes kádfenék alátámasztását csak aláfalazással lehet elérni. Visszatérünk a régi hagyományos módszerhez a misungba ültetéshez. Misungot a csemperagasztó váltja fel napjainkban.
A kádfenék nyomvonalán helyet hagyva a lefolyónak falat (12-13cm vastag) építünk. A kád ülőrészéhez is ha van, elkészítjük az aláfalazást. Majd az elkészített építményre kupacokban felhalmozunk ragasztót és végül ebbe a ragasztó ágyba belenyomva helyére igazítjuk a kádat. Beállítjuk a kád peremek vízszintességét, majd elvégezzük a csatorna rákötést. A kádba öntött vízzel a tömítettséget és a maradéktalan lefolyást ellenőrizzük. Módosításhoz elegendő nyomással addig igazítani a kádat, amíg a kívánt eredményt elérjük.
Gyors és hatékony módszer ez!
Ha valaki beleakarna kötni az így elért kád stabilitásába az jobb, ha mellőzi, mivel több száz kilós ember is bátran a kádba léphet. Az ellenzők táborát megnyugtatva még a hőszigetelésbe se tudnak belekötni, mivel a falazat hőszigetelő anyaggal Ytonggal készül, ami a kád töltéssel egyidejű kezdeti átmelegedés után tartani fogja a kádban lévő víz hőmérsékletét.
Már csak a kád gyártókat kellene meggyőzni hogy ne vegyék el a stabil kádbeépítés miatt a garanciát. Ki érti ezt?
kád alátámasztás teljes felületen
Az ilyen stabilan kialakított módszer vezet csak hosszútávon problémamentességhez!   

Kád perem alátámasztás:

Burkoló munkáim folyamán én még nem találkoztam olyan falhoz csavarozható tartóval, ami tökéletesen garantálni tudta volna a kád peremének mozdulatlanságát.
Miért kell egyáltalán a kád peremnek mozdulatlannak lenni terhelés esetén is?

Ahogy a test súlya a kád szélére terhelődik, a kád pereme apróbb mozgásokat végez. A kád pereme és a burkolás között kialakított vízszigetelés (szilikon) repedését okozzák ezek a mozgások. A megrepedt tömítés az eredetileg vízszigetelő funkcióját elveszíti. A kád peremének mozgása következtében a kád mögé tud hatolni a víz.
Fürdőszoba beázás a következmény!

Miért rossz megoldás az oldalfalra csavarozható kádperem tartó?

Először is a kád peremének pontos helyzetét senki sem képes előre megmondani. A gyakorlatban a vízszerelő szakember felvetíti a vízszintet a falra, oda ahova szeretné, hogy a kád pereme kerüljön. Majd csavarokkal rögzíti a kád perem tartókat.
Csakhogy a kád pereme ritkán szokott egyenes vonalban, pláne vízszintes vonalban futni, így az elkészített alátámasztás ritka esetben tartja a kád peremét stabilan. Ráadásul csak a bekötés és a vízlefolyós próba után lehet csak azt kijelenteni, hogy a kád végleges helyzetben van. Ezért a módosítások miatt is az egyik - másik perem alátámasztó a levegőt tartja.

Melyik módszer a tökéletes kádperem alátámasztás?

Az a módszer tekinthető tökéletes kádperem alátámasztásnak,
amelyik végig a teljes kádperem hosszán és nem csak pontokban támasztanak alá.
Az idő során kifejlődött bennem kádbeépítés során az a módszer, ami biztosítani tudja a tökéletes stabilitást, a kádperem teljes hosszában. A kád beszintezése után, a kád peremét csempe ragasztóval végig kenem úgy, hogy az egy stabil vállat adjon végig a teljes perem hosszában:
kádperem alátámasztás kád hátsó falán  kádperem alátámasztás kád fejrészénél
Igaz, ehhez a rögzítés módhoz bujkálni kell, de ezzel a módszerrel lehet a lehető legstabilabb felfekvést biztosítani. A ragasztó megkötése után olyan lesz a kádperem kikenése, mintha a teljes hossz alatt és pontosan a perem alatt felfalaztam volna. Azokat a helyeket is meg kell kenni, amelyek elérése nehézkes, például a hátsó részek. Ehhez elengedhetetlen, hogy bujkáljak a kád oldalában, de megéri, mert a peremek megfelelő rögzítése az egyik legfontosabb lépés a kád beépítése alatt.
A lemez kádak esetében is ugyan ilyen eljárást kell alkalmazni a teljes felfekvés és ezáltal a teljes alátámasztás eléréséhez.

Kád perem alátámasztása előlap kialakításakor:

Nem elegendő purhabbal kitölteni a kádperem és a homlokfal közt keletkező rést! A purhab pár év múlva összenyomódik, az akril kád hátuljáról elválik, ami ugyan a kád előlap stabilitását nem befolyásolja, de a kád ide eső pereme apróbb mozgásokra lesz képes.
Első jeleként, ha ránehezedünk recsegő hang jelzi a mozgást. A kád pedig csak akkor van jól beépítve, ha idővel is stabilan áll. Ezért ezt a részt is teljesen fel kell tölteni csemperagasztóval, így a kötés után az előfal és a kád között merev, fix kapcsolat alakul ki.       
 kádperem alátámasztás előlap építésekor                         

Ezek után senki se csodálkozzon azon miért van annyi probléma a beépített kádak körül.
Igazából a kádbeépítés három szakmát ölel fel: vízszerelő, kőműves, burkoló. Ráadásul a folyamatos munkamenet miatt mindhárom szakember jelenlétére egyszerre van szükség. Belátható, hogy ez mindig nehézségekbe ütközik.
Vagyis, ha tökéletes munkát szeretnénk átadni, akkor egyesíteni kell a három szakma tudását és egy személyben elvégezni a kádbeépítést.
Én biztosan nem bíznom a kád beállítását,  csatorna rákötését  előlapjának felfalazását másra.
Így a felkészültségemmel biztosítani tudom bármilyen helyzetben a tökéletes, és probléma mentes kádbeépítést.
 


Vállalt burkoló munkák:
Magamról   Bemutatkozáskor mások azt a sablont követik, hogy felsorolják azokat a dolgokat, amik alátámasztják munkájuk hozzáértését.

Ön szerint az elvégzett iskolákból az eddigi munkahelyekből lehet következtetni a burkoló munka során tanúsított precizitásra?

Olyan burkoló vagyok, aki máshogy látja a világot, mint ahogy máshogy állok a burkolás munkákhoz is. Minden egyes burkoló munkát magaménak érezve készítek, így mindig van benne valami többlet az elkészített burkoló alkotásokban, ami elnyeri ügyfeleim tetszését. Állandóan fejlesztem és sokrétűvé teszem burkolás ismereteimet, ezzel is új ötletekkel gazdagítva burkoló munkámat.

Nem iszom, nem dohányzom és a burkolás munkába olyan mélyen belemerülök, hogy sokszor észre sem veszem, hogy már este van.

Bimbó J. Ferenc
06(70) 668 3680
www.burkolo.co.hu


Burkolás árak Személyes felmérést követően, (ingyenes szolgáltatásunk!)
igények tudatában és a körülmények megismerése után részletes, minden munkafázisra és beépítendő anyagra kiterjedő költséget állítunk össze.

Előzetes burkolás árakról itt tájékozódhat! Burkolás árakBurkolás alapanyagok Segítség Önnek még burkolat vásárlás előtt!
Olvashat: burkoló lapok választásához összeszedve néhány jó tanács, és a burkolás munka során alkalmazott alapanyagok, amire még szükség lesz a burkolaton kívül.
Burkolás képgaléria Burkolás képek segítenek Önnek ötletekhez jutni. Egyedi megoldásokat, burkolat mintákat, elrendezéseket is találhat burkolás képeket összegző oldalunkon!

Burkolás kép galériánkat itt érheti el:
   További burkoló oldalak


A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzõi jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek! 2000-2015 © copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor,  Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék