Burkolás előtti betonfelület megerősítése: 

Feltűnően sokszor találkozom olyan beton felülettel, amely úgy porlik, hogy seprűvel mély gödröket lehet kiseperni belőle. Az ilyen felület alkalmatlan a burkoló lapok ragasztására!

Mi okozza a frissen készített beton felületének elgyengülését?

A kőműves gondatlan munkájának következményeként tapasztalhatunk ilyen problémát!
Most nem a beton keverési arányának be nem tartására gondolok, hanem inkább arra az utómunkálatra, amit rendszerint elmulasztanak megtenni.

A betonaljzat elkészítését követően gondoskodni kell a felület nedvesen tartásáról!
Óvni kell a friss betont a gyors kiszáradástól még akkor is, ha esztrich betont alkalmaznak!
Bel térben ez a kőműves feladatkörébe tartozó utómunkálat, rendszerint elmarad. 
Ráadásul belső térben a betonozást követően a munkások hada járkál, miközben végzik a munkájukat és persze koptatják a friss beton felületét.

Eredmény: Felporlik a beton!

Míg külső térben olykor eszébe jut a kőművesnek, hogy meg kell locsolni a betont, már belső térben ez elmarad.
Pedig egyszerű fóliatakarással meg lehet óvni a frissen készített beton felületét a gyors kiszáradástól és a járkálás okozta koptató hatásoktól.  
Külső térben még az eső által okozott beton felületgyengítő hatását is ki lehet védeni alkalmazásával.
Ha igazán precízek akarnánk lenni, akkor például a frissen készített terasz aljzatbetont geo textil és fólia együttes takarásával kellene megoldani.
A sima fóliatakarás alatt a beton felülete az erős napsütés hatására "megfőhet", azonban a geo textília vizesen tartva lecsökkenti ezt a nap által okozott káros hatást. 

A beton felületét óvó  takarás jelentősen befolyásolja a burkolat tartósságát! Mivel az elgyengült beton felületére kent ragasztó nem megfelelően rögzíti a burkoló lapokat.
A porló felületre a ragasztó nem köt oda.
A porszívózás pedig azért nem oldja meg a problémát, mert az elgyengült felület tovább porlik.

Ha már meglévő problémával kell szembe nézni léteznek különféle alapozók, amelyek mélyen, a beton szerkezetében kapillárisan erősítik meg a betont.
A felületi minőségtől függően különféle alapozók állnak a rendelkezésre.
A legrosszabb, elgyengült felületet is meg lehet erősíteni a kétkomponensű epoxi megszilárdító alapozóval.
Úgy hogy nincs reménytelen eset, de ezért a technológiáért mélyen a zsebbe kell nyúlni.
A megelőzéssel, odafigyeléssel elkerülhető hogy ilyen drága anyagot kelljen használni burkoló munka előtt!   
Alapozókra nem csak a felület megszilárdítása miatt van szükség!

Az alapozók jótékony tulajdonsága nem csak a felület megszilárdításában merül ki. Használatával egyenletessé válik a kezelt felület nedvszívó képessége. Erre a tulajdonságra pedig a burkoló lapok ragasztásakor van szükség.    

A burkolat tartósságát befolyásoló legfőbb tényező a ragasztás alkalmával a ragasztóból felszívódó, elillanó víz.

A ragasztónak a napsütés és a szél szárító hatásán kívül, a burkolandó felület nedvszívó képességével is meg kell küzdenie.

A burkoló lapok felválását, kopogó hangok megjelenését, a burkolat felfagyását,
a ragasztóban lévő víz idő előtti távozása okozza!

Az aljzat felöli nedvszívó hatás, ugyan olyan káros, mint a természet felől érkező erők a napsütés és a szél hatásai.
Spórolásból kihagyott alapozás miatt a kezeletlen felület a ragasztóból másodpercek alatt kiszív annyi vizet, hogy a tapadás már nem lesz megfelelő. A ragasztóból eltávozott víz miatt hártyásan ugyan a burkoló laphoz tapad  némi ragasztó, ám házon belül az első felfűtéskor, házon kívül pedig az első fagyás-olvadás ciklus beálltakor elválik az aljzattól az ilyen gyenge burkolat ragasztás.
Emiatt van az, hogy csak a burkoló munka átadása után kerül felszínre a burkoló hiba.   

Előzze meg  az ilyen burkolás hibát alapozó használatával!Összegzés:

Megfelelően szilárd felület képes csak a burkolat hosszú távú megtartására!
Ezért meg kell tenni minden óvintézkedést, hogy a hordozó felület megfelelően szilárd legyen!A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!   2000-2015 copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor,  Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró,  Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék