Belső és külső térben használható burkolat: 

Beltéri -külsőtéri felhasználhatóság:

Meg kell különböztetni burkolás folyamán, a belső térben és a külső térben felhasználható burkoló anyagokat.
Külső térben az állandó hőmérsékletváltozások és ezek jelentős mértékű változásai (gondoljon a napsütésre majd árnyékra télen) indokolttá teszik  burkolás folyamán felhasznált burkoló anyagoktól, hogy ellenálljanak a változásokból eredő feszültségeknek.

Köztudatban sok téves elképzelés alakult ki az elmúlt időszakban. Ezekre fókuszálnék leginkább mostani írásomban.

A vásárolt burkolat megfelelő szokott lenni, hisz kültérben a kritikus helyekre, általában aljzatra rakatnak burkoló lapokat, és ezek mind gres kerámia lapok. Szinte elhanyagolható nedvszívó képességük teszik alkalmassá a kültéri használatot. Sajnos még a burkoló lapok fagyállóság szabályzási előírási ellenére is előfordul, hogy a vásárolt fagyálló burkoló lapok felülete egy két tél után kagylós felválásokat produkál. Ezeket nem tudjuk kiszűni vásárláskor. Az ilyen problémával pert lehet nyerni a gyártó cég ellen.
Azonban az előbb említett gyártási hibán kívül legtöbbször más probléma sűrűbben szokott lenni.
Visszatérek a köztudathoz miszerint a fagyálló ragasztó az elnevezéséből ítélve alkalmas külső téri burkolás munkákhoz.
Ám ez nem így van!
A külső térben használható ragasztónak csak az egyik tulajdonságának kell lennie a fagyállóság. Ugyan ilyen fontos, a ragasztáskor keletkező tapadóerő és az alakváltozás képesség is. Mivel a burkolat a hőmérséklet ingadozásra folyamatos méret növekedéssel és csökkenéssel reagál, ezért a ragasztóra hárul ezen méretingadozás feszültségeinek elvezetése. Ez csak flexibilis ragasztónál valósul meg. De ezzel a szóhasználattal is vigyázni kell! Önmagában a flexibilis igazából nem jelöl semmit. A gyártó döntheti el hogy minek nevezi. Szabvány, mérhető és állandóan felügyelt minőség a ragasztók alakváltoztatási készségére az S1, S2 jelölés biztosítja (MSZ EN 12004) Tehát csak ha ilyen jelölést lát a ragasztó csomagolásán, csak akkor lehet biztos, hogy bevizsgált minőségű ragasztóról van szó.
Érdekességként egy adat:
Az S1 jelölés 2,5-5mm közötti lehajlás, míg az S2 5mm feletti lehajlás elviselésére is képesek!
Igaz, ezért a tulajdonságukért felelős adalék a ragasztó árában is jelentkezik, de aki már átélt burkolat felfagyást az tudja, hogy nem a ragasztó ára a legdrágább, hanem az új burkoló munka:        

Ragasztón kívül az alkalmazott élvédők anyagára is figyelemmel kell lenni, ha azt külső térben kívánjuk felhasználni.  
A műanyag alapú élvédők uv sugárzás ellen nem védettek, ráadásul rendkívül sérülékenyek is ezért  ezek nem alkalmasak külső térbe.

Fugázókról is néhány szó:
Fuga a burkolat első védelmi vonala víz behatolás ellen. (A megfagyó víz felfeszíti a burkoló lapokat) 
Tehát, joggal megérdemli, hogy a lehető legjobb fuga anyag kerüljön a burkoló lapok közé. Neve sincs nagyáruházi  fugákat kerüljék el jó messzire.
A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!   2000-2015 copyright:  burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor,  Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró,  Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék