Aljzat előkészítés

Burkolás munkák megkezdése előtt, a tartós burkoló munka elérése érdekében gondos előkészítésre van szükség.
Amit vizsgálni kell:
  • felület minőségét
  • felület repedéseket
  • felület egyenetlenségeket
Hordozó felület minősége:
Legyen az, az aljzat vagy oldalfal, olyan felülettel kell rendelkeznie, ami stabilan megtartja ragasztó segítségével a burkolatot.
A laza máladozó vakolat nem alkalmas burkoló lapok fogadására, épp úgy mint a porló gyenge beton sem képes stabilan megtartani a ragasztást.
A máladozó, meglazult szerkezeti részeket el kell távolítani. Szerencsére rendelkezésre áll olyan kemikália ami segítségével még a legporlósabb beton felületet is meg lehet szilárdítani. (beton felület megszilárdítása)
Szükség is van lehet rá, mivel a hordozó réteg felső mikronrétege az amibe a burkolóalpok ragasztója belekapaszkodik.
Porszívózással eltávolítható a laza réteg, majd ecseteléssel, hengereléssel, szórással felhordható a különböző mélységig beszívódó alapozó, mely  stabilizálja a felső réteget.(alapozás)

Amennyiben gipszkartonra történik a burkolás pláne ha az egy padlástérben kialakított ferde falat, vagy netán a mennyezetet is érinti fokozott figyelemmel kell eljárni a kartonok szerkezetének készítésekor és a felcsavarozáskor.
A többletsúlyt figyelembe véve profil sűrítésre lehet szükség. A karton felrögzítését a csavarok sűrűségét is növelni kell. Ráadásul érdemes a csavarokat kevésbé besűlyeszteni, úgy hogy még a gipszkarton felső papír rétege is részt vegyen a rögzítésben.

Amennyiben homlokzati hőszigetelő rendszerre kell a burkoló lapokat fel ragasztani, itt is a jelentős súlytöbblet miatt sűríteni kell a dűbelek számát, úgy hogy a dűbelek a háló felett legyenek. Vagyis a rögzítő dűbeleknek a ragasztóba ágyazott üvegszövet hálót is oda kell hogy rögzítse a falhoz.

Hordozó felület repedések:
A beton felületén számos okból keletkezhet repedés. A beton repedés okának feltárásához tapasztalatból származó hozzáértésre van szükség. Mivel többféle repedés van, és ezek közül nem mindegyik veszélyezteti a leendő burkolatot, ezért az ok feltárásának különös szerepe van.
A már feltárható, tehát szemmel is jól látható repedéseket zöme javítható a beton varrás technológia segítségével. (terasz beton repedés és javítás) Azonban több olyan repedés is lehet, amely oka beton készítési technológiai hiba (pl.: talaj sűllyedésből eredő dilatálás) Ez esetben mérlegelni kell milyen módszerrel lehet megállítani a káros sűllyedési folyamatot. Sajnos a terasz beton káros mozgása később, amikor a burkolat elkészült akkor is elő jöhet, ezért a megelőzésnek fontos szerepet kell szánni.
Elsősorban: nem keletkezhet a burkolatra nézve káros repedés, ha a kőműves munka megfelelő lenne!
A már meglévő repedések által okozott, oldal irányú (vízszintes) elmozdulásából származó károkat megelőzhetjük rétegelválasztó rendszer beiktatásával!

Hordozó felület egyenetlenségek:

A felületi egyenetlenségek, ha nem törődnek vele a burkolaton is meg fognak jelenni!
Egyenletes felületű, szemnek is tetsző burkolás csak úgy készíthető, ha a talaj amire burkolni készülünk egyenletes.
Burkoló lapok ki-ki emelgetésével, ezzel a módszerrel igazítva ki az egyenetlenségeket, az a  burkoló aki így készíti a burkolás munkáját, olyan burkolás hibát vét, ami terasz burkolat felfagyáshoz vezet!
Mindenki érdeke, ha sík felületre készül a burkolás, ezért az egyenetlenségeket kiegyenlítése nélkül nincs precíz burkolás. (aljzat kiegyenlítés)
A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek! 2000-2015 © copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbékg