Aljzat burkolás burkoló szemmel:

  Tartalom amiről az 1. részben olvashat:

- Aljzat előkészítése burkolás előtt
- Aljzat felület minőségének ellenőrzése,
- Aljzat egyenetlenségének vizsgálata,
- Aljzat lejtésének vizsgálata,
- Vízszigetelés 
Aljzat előkészítése burkolás előtt

Aljzat burkolás megkezdése előtt a burkoló feltétlenül ellenőrzi majd kijavítja a felület minőségét, meg megvizsgálja a meglévő repedések mibenlétét, az aljzat egyenetlenségeket és a vízszintességet, illetve ahol kell a lejtés meglétét. Majd kijavítja ezeket és végezetül vízszigetelő réteggel látja el a beton felületét.             

Felület minőségének ellenőrzése:

Előfordulhat  hogy az aljzat beton felülete nem alkalmas a burkoló lapok ragasztására.
A beton alapanyag minőségi hibájából (rossz arányban kevert beton), a betonozás utómunkálatainak (felület nedvesen tartás, takarás, fagyveszély) hiányából adódóan a beton felülete "porlik". A teljes felületről el kell távolítani a porló, gyenge részeket, és erre az esetre kifejlesztett adalék szerrel kezelni kell, meg kell erősíteni a felületet. Szerencsére már vannak ilyen speciális anyagok, bár mélyen a zsebbe kell nyúlni!  .. Megelőzés!   Be kell tartatni a kőműves munkafolyamatok előírásait. (ezekről is írok másik oldalon, hogy Ön tájékozott legyen)

Meglévő beton (esztrich) repedések vizsgálata:
Meg kell különböztetni a repedést és a dilatálást, mert önmagában még a beton repedése nem okoz burkoló szempontból problémát. Szinte minden aljzat beton felületén keletkeznek hajszálrepedések. Ha nem mozgásból származik a repedés akkor az nem káros a burkoló lapok nem fognak megrepedni. Azonban, ha a repedés az egész táblát átszeli vagy mélységéből gyanítható, hogy beton elválásról lehet szó, akkor a beavatkozás elengedhetetlen. Műgyanta alapú folyékony állagú anyaggal kiöntve a repedést összeragasztható a két beton tábla.

beton repedés javítás

Önmagától dilatáló beton táblát betonozáskor meg lehet előzni.
Ha a beton tábla alatt hő- lépés zajcsökkentő szigetelést kell elhelyezni azt feltétlenül előírásnak megfelelő keménységű szigetelő anyaggal tegyük. A kőműves kivitelező sporolás céljából hogy több maradjon neki, fél árban alacsonyabb besorolású szigetelőlapot vesz, gondolja úgyse látszik. Csak később jön elő a hiba, amikor már a kőműves ki lett fizetve.
Vagy más esetben a munkanap végeztével befejezetlenül abbahagyott beton tábla is elválhat a következő napon készített beton táblától. Egy precíz kőműves csak akkor áll meg a betonozással, amikor az előre elgondolt dilatáláshoz nem ér, és nem dobja el a szerszámot mert letelt a munkaideje.  Ellenkező esetekben a beton és a tulajdonos pénztárcája látja ennek a kárát.  ..Megelőzés!   (már megint) .. Alkalmazzon precíz kőművest!

Aljzat egyenetlenségének vizsgálata:
Sok kőműves büszke az elkészített aljzat munkájára. Sőt még az ügyfél is meg van győződve arról, hogy milyen jó munkát végzett a kőműves brigád, abból kiindulva hogy még a légy is elcsúszik olyan sima a beton felülete. A látvány tovább fokozható excenteres beton csiszolóval, ám attól hogy a beton sima felületű még nem jelenti azt, hogy sík is!
A használt modern adalék szerek a frissen készített beton felületére látványosan sima és kemény bevonatot képeznek.
Burkoló szemmel viszont síkfelület kell!
aljzat felület egyenletlenségeinek javítása
Egy legalább kétméteres élvonalzó vagy vízmérték sarkára döntve, ráhelyezve a vizsgált felületre megmutatja a beton egyenetlenségeit. Számtalan ügyfelemnek tátva maradt a szája (felháborodásában), mikor kiderültek a két méteren mért sokszor cm-es hibák, egyenetlenségek.  ..Megelőzés!  (már megint)
A kőműves munkadíj kifizetése előtt ellenőrizni kell  a beton felületét!

A burkoló,  a kőműves trehány munkája miatt kell hogy kiegyenlítést végezzen a beton felületén. Sok kőműves, de még burkoló is önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntésével egyenlíti ki a felületet, helytelenül. Csak nagy ipari jelleggel, folyamatos pumpálás és terítés mellett lehet tökéletesen síkfelületet készíteni. Ehelyett  a gyakorlatban bevett helytelen szokásként a burkoló vödrönként kevergeti, majd teríti az önterülő anyagot. Minden egyes keverés után jelentős méretű púpok és gödrök keletkeznek a kiöntött felületen. Így nem célra vezető ez a módszer. Mindemellett a nagyipari módszer tökéletes, még a vízszint is tökéletesen beáll, amennyiben egyszerre öntik meg a helységet.
A vödrönkénti alkalmatlan, míg a nagyüzemi pumpás viszont drága módszer, mert a vízszint eléréséhez sok önterülő anyagra van szükség.
Amit én alkalmazok módszer az ugyan nem alkalmas a vízszint kiigazítására, viszont a lehető legsíkabb felületet a lehető leggyorsabban lehet elérni vele. Mondom ezt annak tükrében, hogy a vödrös majd a nagyüzemi módszer alkalmazásán is túl vagyok.
Aljzat kiegyenlítését alapozással kell kezdeni: portalanítás után, mélyalapozóval kezeljük a teljes felületet ezzel a beton mélyebb rétegeit megerősítve egyenletes és kevésbé nedvszívó felületet kapunk.
A burkoló lap alá külső térre és belső térre más-más összetételű alapozó szükséges! (vízszigetelés nélküli terasz, vagy nem nedvszívó felületre) Alapozás munkálatai után következhet az aljzat kiegyenlítése.
Két rétegben és merőlegesen egymásra két irányban legalább kétméteres elhúzó szerszámmal a burkoló lap ragasztásához is használt ragasztóval végzem a kiegyenlítést.
Eredményként síkfelületet kapok.  ..Erre a felületre rá lehet tenni ellenőrzésként az élvonalzót!

Aljzat lejtésének ellenőrzése:
A beton lejtésének óriási szerepe van a burkoló lapok felszínére jutó víz elvezetésében. Sok esetben találkoztam lejtésében rosszul készített vagy egyáltalán nem lejtő betonnal.
Teraszon a hordozó réteget a betont kell min 1-1,5%-os (hivatalosan2%) lejtéssel készíteni, mert utólag már nagyon macerás kiigazítani a hibás lejtést. A lejtés szempontjából rosszul készített terasz aljzat betont utólag, ha 1,5cm vastagság felé kell mennie a kiigazító rétegnek, bizony már csak speciális cement alapú habarccsal lehet biztonságosan kivitelezni a lejtést. (..No meg mélyen a zsebbe nyúlni!) .. ..Megelőzés!(már megint)
A kőműves munkáját mindig ellenőrizni kell még a munkadíj kifizetése előtt!

Eddig a kültéri beton lejtéséről volt szó, ám a beltérben is foglalkozni kell a lejtés meglétének ellenőrzésével!
Fürdőszoba aljzatnál az épített zuhanyzó tálcájánál szinte megoldhatatlan problémát okoz a nem körültekintő kőműves munka. Egy belépővel, párkánnyal magasított épített zuhanyzó tálcánál csak esztétikai hátrányt okozhat a rossz irányú beton lejtés. Maximum szintkülönbséggel megoldható a probléma.
Nem úgy az akadálymentesen épített zuhanyzó tálcájánál.
akadálymentesen épített zuhanyzó tálca akadálymentesen épített zuhanyzó tálca
Belépve az épített zuhany tálcába a burkoló lapok csak is a lefolyó felé lejthetnek. Pont szerű vízgyűjtésnél befele, vonal szerű vízgyűjtésnél pedig kifele kell, hogy lejtsen a leragasztott burkoló lap. Ráadásul síkban kell lennie a burkoló lapoknak a fürdőszoba többi aljzatára ragasztott burkoló lapokkal. Így könnyű átlátni, hogy a beton lejtés kialakításához precíz körültekintő kőműves munka kell.

Vízszigetelés:
Ahol nincs a terasz alatt helység a vízszigetelés elhanyagolható.
Azonban, ahol lakó helység, garázs vagy bármi más van ott elengedhetetlen, hisz senki nem akar a burkoló lapokon átszivárgó csapadék foltjait nézegetni, javítgatni. Ugyan ez a helyzet beltérben is. A fürdőszoba burkoló lapjai két helyen is ki vannak téve a víz kellemetlen tulajdonságának. A fürdőszoba kád és az épített zuhanyzó burkoló lapja felöl érkező víz kritikus lehet. A víz a legapróbb repedéseket is megtalálja átáztatva a környező falakat:
beázás burkoló lapfelöl  
Aki azt gondolja, hogy megspórolható a vízszigetelés  az később mélyen a zsebébe nyúlhat.

Mindenekelőtt a kőműves munka során a betont két rétegben kell elkészíteni, köztük bitumen (nem nejlon) lemezszigeteléssel. Nejlon nem alkalmas a víz szigetelésére, mert elöregszik, lebomlik. Régimódi kőművesek még máig is ezt alkalmazzák, hibásan. Visszatérve a bitumen lemezre elmondható, a vízszigetelés egy nagyon kényes munkafolyamat.
Mivel a víz a legkisebb hibákat is megtalálja így a bitumen szigetelőlemez illesztéseit, átlapolását tökéletesen egymásra kell olvasztani. Nem lehet hibázni! Ráadásul az elkészített szigetelésre egy újabb réteg beton kerül, így ezen kőműves munka folyamán fokozottan ügyelni kell a szigetelés sértetlenségére. A legapróbb benyomódás, hajszálrepedés is végzetes lehet! .. Megelőzés!(már megint) .. Jól nézze meg kivel végezteti el a vízszigetelés munkáit!
Burkolólap alá is érdemes vízszigetelést elhelyezni. Az előbb részletezett elkövethető hibák következményeinek kivédésére többféle lehetőség is van.
Fürdőszoba burkolás alá elegendő a folyékony szigetelő fólia felkenése két rétegben. Kád "vizes falára" zuhanytálcás zuhanyzó oldalfalainál ez a módszer elegendő, mert nincs állandó víznek kitéve a burkoló lap.
Azonban egy épített zuhanyzó burkoló lapjai főleg a tálcánál állandó üzemi víznek van kitéve. Ide nem elegendő a folyékony fólia, mert "felolvadhat", aminek következtében meggyengül a tapadás beton és burkoló lap közt.
Megreped a fuga ezzel erősebbé válik a víz beszivárgása. Végül bontás a következmény. Terasz burkolás alatt sem alkalmazható a folyékony fólia felkenése víz szigetelés céljából.
 ..Megelőzés! (már megint) .. Használjon kétkomponensű erre a célra kifejlesztett vízszigetelő habarcsot!
Ezt is két rétegben kell felhordani. A gyártó által megadott kötés idő alatt nem érheti csapadék, ezért gondoskodni kell a megfelelő takarásról!
Vannak még olyan vízszigetelő rendszerek, amelyek alkalmazásával a burkoló lap fugáin keresztül át szivárgó csapadékot, vizet elvezetik a burkoló lap alól. Így nem keletkezik a burkoló lap alatt pangó víz, amely a fagy hatásai miatt veszélyes.
Tartalom amiről olvashat:

Burkoló lapok ragasztása aljzatra
- Burkoló lap ragasztó minősége,
- Dilatálás fontossága,
- Alkalmazott burkoló technika,
- Burkolat váltás,
- Fugázás szakszerűen


 


Vállalt burkoló munkák:
 

  További burkoló oldalak


A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!   2000-2015 copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor,  Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék