Alapozás burkoló munka előtt


A burkoló szakember hiába csinál egy kiadós takarítást burkolás munka megkezdése előtt, még ha teljesen makulátlannak tűnik is a beton felülete, akkor is számottevő por maradhat rajta.

Az alapozás egyik szerepe az, hogy a felszínen lévő, szemnek láthatatlan port megkösse, valamint hogy az alapozó fajtájától függően különféle mértékben bejusson a porózus felületbe, és ezáltal meg is erősítse azt, vagy épp alulról érkező párazárást biztosítson.
Ha az alapozási folyamat kimarad, akkor a por miatt a felületen nem fog megfelelően megtapadni a burkoló ragasztó. A gyengén megerősített vakolat, vagy beton aljzat azt fogja eredményezni, hogy a ragasztás engedni fog a különféle feszültségek feszítő erejének, vagyis a burkolat a ragasztóval együtt leválhat az aljzatról.
Másik szerepe a burkoló felület kapillárisainak elzárásával a felület nedvszívásának egyenletessé tételében van. Az alapozóval kezeletlen felületre kent burkoló ragasztóból hirtelen felszívódik a víz jelentős része. Ez károsan hat a burkoló ragasztó kötési folyamatára, jelentősen elgyengítve azt. A burkolat ragasztót használatakor külső természeti hatások is gyengítik (a napsütés és a szél hatásai.) Ha ehhez még társul, hogy alulról az alapozatlan aljzat felöl is negatív hatás éri a burkolat ragasztót, akkor biztosra vehető a burkolás hiba!

A vizesedésnek kitett felszínen, felszálló vízpára esetén az alapozás csak alapos, és gondos burkolás munkával alkalmazható, mert számos mélyalapozó használata alkalmatlan ezeken a felületeken, és „visszaolvadva” gyengíteni fogja a burkoló lap tökéletes rögzítését.
A burkolás alapozásnál figyelni kell arra is, hogy magát az alapozót "filmképződés" nélkül terítsék le, azzal a megfelelő hígítással, amit a gyártó is ajánl hozzá. Alapozó anyagot a kezelendő felület nedvszívóképességének függvényében kell vízzel hígítani, és a burkolás felület majdnem telítettségéig kell bekezelni. Közben persze kerülni kell az alapozó filmképződését! (telítettség után már kialakul a film réteg!)
Maga az alapozó eljuttatása a burkolás felszínére több féle módon történhet:
Ecseteléssel: 
Lehetőleg nagyméretű  ecset  szükséges, mert  a nagy felületen kis méretű ecsettel soha sem végzünk. Megfelel a  festők által is használt meszelő.
Hengereléssel: Nagyobb méretű tedy henger használata meggyorsítja az burkolás alapozás munkálatát.
Szórással: kézi permetezővel játék az alapozás.

Burkolás előtti alapozás anyagai: alapozók


A burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!   2000-2015 © copyright: burkoló / webdesign: burkoló / seo: burkoló
Burkoló, burkolás kivitelezés az alábbi helyszíneken:

Budapest, I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XXII. XXIII. kerület. Buda, Pest, Budapesten
Megyék: Pest megye, és környéke
Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ecser, Ercsi, Etyek, Érd, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró,  Halásztelek, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor,  Ráckeresztúr, Solymár, Sóskút, Sukoró,  Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Üröm, Velence, Zsámbék